Kezdőlap » Kert » Milyen pázsit telepítésre alkalmas fajokat használjunk a kertben? Tippan-félék

Milyen pázsit telepítésre alkalmas fajokat használjunk a kertben? Tippan-félék

A pázsit a kertünk gyöngyszeme lehet, ha megfelelően választjuk ki az egymással jól harmonizáló fajokat. Arra mindig figyeljünk, mely fajok illenek össze egymással.

Cérnatippan. Rövid tarackú, 30—40 cm magas, mérsékelt igényű aljfű. A talaj minőségéhez és nedves¬ségtartalmához rugalmasan alkalmazkodik, mégis a jobb víz¬ellátású talajokon boldogul jobban. Napos, félárnyékos he¬lyekre telepíthető. Kezdetben lassan fejlődik, csak a második, harmadik évben lendül neki, ezért gyorsabban növő védőfűvel, pl. angol perjével együtt vetjük. Vörös csenkesszel és keskeny levelű réti perjével keverten — mérsékelt öntözéssel — jó minőségű, finom levelű pázsitot nevel.
Intenzív pázsitokban folyamatosan és 2,5 – 3 cm magasra kell nyírni. Ilyenkor a tápanyag-utánpótlásról is megfelelően gondoskodni kell.
Az alakköréből külföldön nemesített fajták közül ismerteb¬bek az Astoria és a Highland, amelyeket még alacsonyabbra, 2 cm-re nyírnak.

Tarackos tippan. Hosszú tarackú, csoportosan növő, alakgazdag fűfaj. Alakköréből az alacsony növésű, hosszú, legyökerező föld feletti indákat nevelő, heverő szárú Agrostis stolonifera L. var. prorepens Koch fajtái a legjobb kerti pázsitfüvek közé tartoznak.
Jobb vízellátású, humuszos területekre való, ilyen helyeken hosszú életű és az átmeneti szárazságot is elviseli. Jó alkalmazkodó képessége ellenére sem tanácsos száraz helyre vetni. Napos fekvésben érzi magát a legjobban, de a félárnyékot is eltűri.
Lassan fejlődik, a második, inkább a harmadik évben áll be teljesen. Száraz területen rendszeres öntözést kíván. így egymagában is szép, dús pázsitot képez. A 3—4 cm rövidre nyírást tűri. Üde talajokon a gyenge sziket is elviseli.

Csillagpázsit. Földön heverő, legfeljebb arasznyi, dúsan leveles szárú, sekélyen a talajban méternyire tarackoló élelmes fűfaj. A lazább, illetve közép¬kötött szárazabb talajok „tarackja”. Ahol megtelepszik, más ritkuló vagy pusztuló fajok helyét elfoglalja, és kiirthatatlan, dús, zárt gyepet alkot. Jobb talajon annyira agresszív, hogy elnyomja, kiszorítja az igényesebb fajokat.
Talajban nem válogat, a gyengébb sziket is tűri. Száraz viszonyok között — ahol más füvekkel nem boldogulnak —nélkülözhetetlen gyepképző. A taposást jól tűri, az öntözést és árnyékolást nem szereti. Hőigényes növény lévén, tavasszal későn hajt ki, későn zöldül, tehát — lehetőleg — korán zöldülő fajokkal kell társítani. Egyébként a késői zöldellése előnyös is, mert nyáron akkor ad zöld gyepet, amikor a korán hajtó vagy kevéssé tűrőképes fajok elsárgultak.
Száraz rézsűk, homokterületek megkötésére, Öntözetlen parkok gyepesítésére alkalmas faj.
Gyepje olyan alacsony, hogy nem is lehet kaszálni, legfeljebb a virágzó hajtásait kell eltávolítani.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk látvány-madárodút?

Mikor az ember mesterséges odúkat helyez ki a kertbe a madarak számára, a legtöbbek fejében …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük