Kezdőlap » Betegségek » Milyen panaszokat okozhat az A-vitaminhiány?

Milyen panaszokat okozhat az A-vitaminhiány?

A fejlett ipari országokban az A-vitaminhiány ritkán fordul elő. Azonban egyes rizikócsoportokat kivételes esetben mégis veszélyeztethetnek a hiánytünetek. A várandósság, és a szoptatás időszakában az A-vitaminszükséglet magasabb: ezt figyelembe kell venni a táplálkozásnál. Egy elégtelen, túlnyomórészt növényi eredetű összetevőkből álló étrend kockázatot jelenthet.

A fejlődő országokban az A-vitaminhiány rendkívül elterjedt, és nagy fenyegetést jelent: sokan szenvednek a látással kapcsolatos panaszoktól. Becslések szerint évente körülbelül öt millió ember vakul meg az A-vitaminhiányos táplálkozás következtében. Az A-vitaminhiány világszerte több, mint 14 millió, öt év alatti gyereket érint.
Az A-vitaminhiánynak több oka lehet: a túl alacsony bevitel mellett, az elégtelen vitaminfelvétel (a gyomor-béltraktus megbetegedései miatt), illetve amikor a megemelkedett szükségletet (várandósság, szoptatás alatt) nem fedezi a táplálkozás.

Európában az A-vitaminszükségletet a bevitel általában meghaladja: átlagosan 25-30%-kal. A vitamin-túladagolás (hipervitaminózis) kockázata ebben az esetben még nem áll fenn: az ajánlott mennyiség háromszorosa okozna túladagolási tüneteket.

Az A-vitaminhiány tünetei lehetnek a farkasvakság, és a bőr elváltozásai (pl. akné). Súlyos vitaminhiány esetén étvágytalanság, növekedési zavarok, szöveti károsodás, fertőzések, légúti, és emésztőrendszeri megbetegedések, illetve a szem külső rétegének kiszáradása alakulhat ki, mely akár vakságot is okozhat. Egyes szakértők valószínűnek tartják, hogy az A-vitaminhiány a daganatos megbetegedések, a szív-, és érrendszeri megbetegedések, és a diabétesz kialakulásában is szerepet játszhat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amit az eboláról tudni érdemes

Ebola. Az utóbbi időben ez a szó tartja rettegésben a világot, pánikot okozva mindenütt, ahol …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük