Kezdőlap » Látnivalók » Milyen óriásiak a Sequoia nemzeti park mamutfenyői?

Milyen óriásiak a Sequoia nemzeti park mamutfenyői?

Ha ellátogatunk a Kaliforniai Sequoia nemzeti parkba, olyan, mintha időutazást tennénk a múltba. Sűrűn zöldellnek itt az erdei fenyők, és tűlevelűek. Ám minden más fa eltörpül a mamutfenyők mellett. Ezek a lenyűgöző fák nem csak több ezer évesek, hanem a Föld legnagyobb élőlényei is egyben. Elképesztő a méretük és az életkoruk, meghaladják az emberi képzelet határait, hiszen akár 3000 évig is elélhetnek. A Sherman tábornoknak nevezett gigász a Föld legnagyobb önálló élőlénye. A törzse olyan széles, mint egy négysávos autópálya, a tövénél 12 méter az átmérője, és közel 100 méter magas, hosszabb, mint egy focipálya. Ez a fa túlélte az emberi civilizációnk történetének nagy részét, körülbelül Krisztus idejében csírázhatott ki, de legalábbis a római birodalom vége felé. A mamutfenyők fája törékeny, nem lehet házat építeni belőlük, ezért kivágásuk értelmetlen szerencsére. Sajnos az amerikai telepesek mire rájöttek erre, számos több ezeréves mamutot vágtak ki. Így megmenekülnek a favágóktól, ám az elemekkel továbbra is meg kell küzdeniük. Ezek az óriások meglehetősen kényesek A hegyi mamutfenyők igényesek a környezetre: 1500 méter alatt túl száraz nekik az időjárás, a havat elviselik,de nagy hidegben már nem érzik jól magukat. Túlélésük még egy tényezőtől függ: a tűztől. A faóriásoknak a szaporodásuk miatt van szükségük a tűzre: a talajszinten tomboló tűzvész kiszárítja a tobozaikat, amelyek felnyílnak, és a magok kiszabadulnak.

A Sequoia nemzeti parkot1890-ben alapították, hogy megőrizhessék ezeket a csodálatos erdőket.1926-ban nyitották meg területén az első utakat, a világ minden részéből tömegesen jöttek a látogatók.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Villányi borvidék

Villány települése borairól és pincesoráról ismert. Baranya megyében található és 2500 lakost számol. Villány környékén …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük