Kezdőlap » Mobil és tablet » Milyen operációs rendszerekkel futnak okostelefonjaink?

Milyen operációs rendszerekkel futnak okostelefonjaink?

Manapság már az emberek többségének ott lapul a zsebében az ultravékony, nagy érintőképernyős szupertelefon. Ezeknek az okostelefonoknak a legfőbb tulajdonsága az, hogy a hagyományos mobiltelefont számítógépekhez hasonló funkciókkal bővítik ki. Ezek az eszközök leginkább a vezeték nélküli hálózati kapcsolatokra és a multimédia-alkalmazásokra fókuszálnak, sokan inkább szórakoztató elektronikai eszközként használják őket, mint mobiltelefonként. A telefonálás mellett tudunk vele internetezni, e-maileket írni és fogadni, fotózni, videókat készíteni és feltölteni, közösségi oldalakat használni, játszani, internetezni, sokban közülük van beépített GPS-navigáció is. Az élet szinte minden területére elérhetők alkalmazások, amiket ingyen vagy aprópénzért tudunk letölteni a piacról.

Mivel ezek az eszközök sokféle feladatot koordinálnak, szükségük van egy olyan operációs rendszerre, ami ezeket a folyamatokat vezényli. Ezen okostelefonok operációs rendszerei hasonlóak az asztali számítógépek és különböző notebookok operációs rendszereihez, csak valamivel egyszerűbben vannak összeállítva és sokkal inkább az internetkapcsolatra koncentrálnak, mint bármi másra, különleges felhasználói élményt biztosítva a használók számára.

Ezeknek az operációs rendszereknek is rengeteg fajtája van. Ma a világon a legelterjedtebb a Linuxra épülő Android, amely egyértelműen piacvezető kategóriájában, a teljes piac 79,3 százalékát birtokolja a 2013-as év második negyedévének adatai alapján. Szintén nagyon elterjedt a Mac OS X-en alapuló Apple iOS, amely természetesen az Apple tulajdonában áll, és a többi operációs rendszerrel ellentétben csak Apple termékeken (iPhone, iPad, iPod Touch és Apple TV) fut. A Microsoft Windows Phone természetesen Windows operációs rendszerre épül, legújabb generációja a Windows Phone 8. Miután a Windows 2011-ben megállapodott a Nokiával, a Nokia-telefonok többségén már ez az operációs rendszer fut. Korábban a Nokia a Symbian rendszert telepítette telefonjaira, amely akkortájt piacvezető volt, és rengeteg típusú mobileszköznek bocsátott operációs rendszert rendelkezésre, elég csak az LG-t, a Motorolát vagy a Sony Ericssont említeni.

Azonban miután a Nokia megegyezett a Microsofttal, ezzel nagyrészt alá is írta a Symbian halálos ítéletét. A saját telefonjaira a Blackberry cég is saját operációs rendszert gyárt, amely meglepő módon a Blackberry OS nevet kapta a gyártótól. Az egyik legújabb operációs rendszer a Mozilla cég által életre hívott Firefox OS, amely Linuxon alapul és azzal a céllal jött létre, hogy a felhasználói felületet és az alkalmazásokat webtechnológiával (HTML, Java, CSS) valósítsa meg.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

L90 DUAL – LG D410

Az L90 DUAL – LG D410 egy érintőképernyős jó paraméterekkel rendelkező okostelefon. 131,55 milliméter hosszúságú, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük