Kezdőlap » Szoftver » Milyen operációs rendszerek vannak?

Milyen operációs rendszerek vannak?

Ha megvásárolunk egy számítógépet, akkor vagy van rajta operációs rendszer, vagy nincs. Ha nincs, akkor telepíteni kell rá, hogy tudjuk használni.
De mi is az az operációs rendszer (Operating System)?
Az operációs rendszer működteti a számítógépet, kezeli a hardvereket, kapcsolatot teremt a felhasználó és a gép között, és speciális környezetet teremt, amin más programok futni tudnak. Manapság már a grafikus operációs rendszerek az elterjedtek, mint pl.: Windows.
A Windows a leggyakrabban használt operációs rendszer, mivel ez a legismertebb a világon, de természetesen léteznek más operációs rendszerek is. Operációs rendszer még a Linux, a Novell, stb. Az operációs rendszerek szoftverek, amik frissítést igényelnek bizonyos időközönként, vagy ha javítócsomagok jelennek meg hozzá, akkor azokat kell letölteni, vagy beállíthatjuk az automatikus frissítés opciót is. Erre azért van szükség, mert számos biztonsági rést találnak az operációs rendszeren, amiket ki kell javítani, hogy továbbra is biztonságos legyen.
A Windows operációs rendszer legújabb tagja a 8-as, ami már az érintőképernyős felületekkel is kompatibilis. A Windows-t a Microsoft gyártja. Természetesen van magyar nyelvű változat belőle.
A Linux egy nyílt forráskódú operációs rendszer, amit mi saját magunk is kódolhatunk, de csak ha jártasak vagyunk benne. Grafikus és karakteres verzió is létezik belőle.
A számítógép alap operációs rendszere egyébként a DOS (Disk Operating System), ebből csak karakteres verzió létezik, ami annyit jelent, hogy be kell gépelnünk a parancsokat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan használhatjuk a Cool Edit Pro nevű szoftvert

A Cool Edit Pro két részből áll, egy hangszerkesztőből (Edit Waveform View) és egy keverőből …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük