Kezdőlap » Ünnepek » Milyen öltözékben, és mikor találod meg a Mikulást a világ különböző országaiban?

Milyen öltözékben, és mikor találod meg a Mikulást a világ különböző országaiban?

Ha a Mikulásra gondolunk, legtöbbünknek egy pufók, piros ruhás, szakállas bácsika jut eszébe. Azonban ahogy a világ különböző országaiban más-más az elnevezése (Télapó, Mikulás, Fagyapó, stb.), és érkezésének dátuma (December 6., Karácsony, Újév napja,stb.), úgy öltözete is eltérő. Vegyük hát sorra, hol milyen szerelésben oszt ajándékokat a gyerekek kedvence.

Az angolszász országokban az ajándékozó öregúr piros kabátot és nadrágot visel fekete csizmával, az összképet pedig piros, bojtos sapkája dobja fel. Néha aranykeretes szemüvegét is magára kapja, ami remekül kiemeli átható tekintetét és pirospozsgás arcát. Az ajándékokat általában puttonyából veszi elő, és csempészi a gyerekek harisnyáiba Karácsony éjjel.
Télapó manói segítségével, rénszarvas húzta szánon viszi ajándékait, és a kéményen át közlekedik.

Nálunk, Magyarországon Mikulás az édességet december 5-én éjjel, vagy december 6-án, Miklós napján hozza. Tradicionális viselete a püspöki palást és süveg, amit általában pásztorbottal egészít ki. Bár már hazánkban is elterjedt az angolszász országok „mikulásdivatja”, azért a hagyományos öltözék még tartja magát.
Mikulás december 5-én éjjel teszi ajándékait a gyermekek kikészített, gondosan kipucolt cipőcskéibe.

Oroszországban Fagyapó látogatja meg a gyermekeket. Fagyapó hosszú, bokáig érő kabátját vékony övvel köti meg a derekán. Pirosat ritkán, általában fehér vagy kék ruhát visel, amelyet gyakran hímzéssel díszítenek. Újév napján fejébe csapja kucsmáját, kezébe veszi vándorbotját, hátára rakja zsákját, és elindul, hogy örömet szerezhessen a lurkóknak.
Fagyapó orosz szánnal (trojkával), valamint hű és nagyon csinos segítőjével, Hópelyhecskével indul útnak.

Azonban nem mindenhol a férfiak tetszelegnek a jószívű, rejtélyes ajándékozó személy képében, Olaszországban január 6-án látogatja meg a gyerekeket La Befana, a jótékony boszorkány.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készüljünk a karácsonyra?

A karácsony szinte minden családban a legnagyobb és legfontosabb ünnep. A karácsonyra sokan már hónapokkal …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük