Kezdőlap » Betegségek » Milyen okai lehetnek a meddőségnek, mit tehetünk ?

Milyen okai lehetnek a meddőségnek, mit tehetünk ?

Az ember monogám típus, családra és gyermekre vágyik. Sokszor azonban nem elég a vágy a gyermek elérhetetlennek tűnik. Ennek számos oka lehet, némely pszichikai, mások szervi okok, vagy betegség okozza.
Ha több mint egy éve élnek rendszeres nemi életet, és a védekezés egyik formáját sem választották, azaz tervezett babát szeretnének, érdemes orvossal kivizsgáltatni a lehetséges okozati tényezőket.
A hímivarsejtek nem megfelelő száma, az esetek közel 30-40 százalékában lehetnek felelősek, a női peteérés zavar pedig 15-20 százalékban jellemzően. A többi esetben leginkább pszichés zavarok állhatnak a háttérben.
Az MHC (major histocompatibility complex) géncsoport állomány szövet-összeférhetőségét is figyelembe kell venni. Ez annyit jelent, hogy a gének által létrehozott fehérjék mennyire hasonlítanak, vagy különböznek egymástól. A termékenység sikerességéhez a saját genetikai állományától eltérő párral sikeresebb a babavállalás esélye, de ezt gyakran tudat alatt már eleve szelektáljuk, és olyan párt választunk, aki eltér a mi génjeinktől. Az illatok, a kémiai vegyületek által termelt szaganyagok is segítenek a számunkra megfelelő párt megtalálni. Amennyiben nagyon sok hasonlóság van a fehérjékben, ez összeférhetetlenséget okoz, a pár képtelen utódot létrehozni, vagy gyakori vetélések lehetnek.
Amennyiben a nő vizsgálata során olyan betegség állapítható meg a vizsgálatok során, amelyet kezelve a teherbe esés esélye nő, vagy teljes gyógyulása esetén lehetséges a babavállalás, akkor lehetőség van a petesejtek lefagyasztására is, melyet a gyógyulás után visszahelyeznek. A petesejt levétele körülbelül 15-20 percet vesz igénybe, helyi érzéstelenítést alkalmaznak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az ebolá-ról röviden

A nyugat-afrikai Ebola-járványt, 1976-ban fedezték fel, a 2014-es már a 26. kitörés az óta. A …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük