Kezdőlap » Betegségek » Milyen okai lehetnek az elhízásnak ?

Milyen okai lehetnek az elhízásnak ?

Igen gyakori jelenség. Egyes statisztikák szerint a gyermekeknek legalább 10%-a kövérebb a kelleténél. Okai családi adottságok örökletes tényezők, örökletes betegségek, családi szokások mindenki sokat és kalória dúsat eszik, mozgásszegénység az egész család keveset mozog, nem sportol, tápanyag felhasználási zavari úgynevezett anyagcsere zavarok, hormonzavarok, lelki okok konfliktusok, túlzott aggodalmaskodás stb..

Ezek mellett még sok más, néha földerítetlen oka is lehet a kövérségnek. A jelentős súly többlet megterheli a gerincet, a lábszárakat, a bokákat, a talpat, ami fájdalmakat okozhat és tovább csökkenti a mozgékonyságot.

A testhajlatokban bőrbetegségek jelentkezhetnek. A kövér gyerek lomhává, komikussá válhat és ki van téve a társai gúnyolódásainak, amit kevés gyermek képes lelki törés nélkül elviselni. Kedvező esetben kialakulhat bizonyos öngúnnyal színezett humorérzék, ami esetlég még vonzóvá, népszerűvé is tehet egy-egy kövér gyermeket, de ez – sajnos – a ritkábbik eset.

Teendő: a kövérség okait kezelni kell, de emellett rendkívül fontos a kalóriaszegény (szénhidrát,- zsírszegény) étrend. Igen fontos a rendszeres mozgás. gyógytorna, úszás, egyéb sportok. A sport bizonyos mértékben fokozhatja az étvágyat, erre föl kell készülni: szakembertől kell tanácsot kérni, mit ehet a kövér gyermek úszás, torna után. Minden évben táborozást szerveznek az elhízott gyermekek számára, ide érdemes elmenni, mert hasznos táplálkozási és életmódbeli ismereteket, szokásokat lehet megtanulni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen betegségek állhatnak a szokatlanul sűrű hasfájás mögött?

Szinte az a legsűrűbben előforduló fájdalom, amit nagyon sok minden kiválthat, nem minden esetben betegség …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük