Kezdőlap » Növények » Milyen okai lehetnek a növény sárgulásnak és hogyan kezeljük őket?

Milyen okai lehetnek a növény sárgulásnak és hogyan kezeljük őket?

A növények sárgulásának több oka is lehet. A szabadföldi és a cserepes növények között is vannak eltérések a sárgulást tekintve. A szabadföldi növényeknél valamivel kevesebb az esély, míg a cserepeseknél több.

A szabadföldön legtöbbször a vashiány miatt kezd besárgulni az adott növény. Ezt a leghatásosabban rézgálic oldattal lehet orvosolni az öntözővízbe keverve. Előfordul, hogy azért tapasztalunk ilyen elváltozást, mert a növény nem kap elég fényt. Ezzel egyértelműen annyit tudunk kezdeni, hogy vagy átültetjük egy naposabb helyre, vagy ha megoldható, akkor a napot eltakaró dolognak változtatjuk meg a helyét. Az is lehetséges, hogy a növény a túlzott vízmennyiség miatt sárgult be (ez lehet például sok eső miatt is). Ilyenkor csupán annyi a dolgunk, hogy hagyjuk a földet jól kiszáradni és csak akkor öntözzük a növényt, ha nagyon muszáj. Viszont olyan is előfordul, hogy túl kevés vizet kapott a növény. Ez viszont nagyon látszik rajta, mert ilyenkor nem csupán sárgul, hanem fonnyad és elkezdenek kissé barnulni is levelek, majd a barnás részek folyamatosan elszáradnak. Ilyen esetben jól be kell öntözni a növényt.
A cserépben lévő növényeknél is felmerülhetnek ugyanezek a problémák, de lehetnek más okai is. Sokszor gondot jelent, hogy az edény vagy láda alján (amiben épp a növény van) nincsen lyuk, így nem tud távozni a felesleges víz és nem kap levegőt a gyökérzet, tehát szabályosan fuldoklik a növény, amit szintén a sárgulással jelez. A lyukakat utólag is lehet pótolni, legkönnyebb módja talán a fúrógéppel fúrt lyuk (gyors és egyszerű). Esetenként előfordul, hogy a földben nincs elég tápanyag és ezért jelentkezik a sárgaság. Ilyenkor legcélszerűbb néhány éves trágyát beledolgozni a földjébe(ez előfordul szabadföldön is, de ott 2-3 évente mindenképpen trágyázni kell a földet). Friss trágyát soha nem szabad a földbe keverni, mert az kiégeti a növényt!

Természetesen több oka is lehet a növények sárgulásának, de ezek fordulnak elő legtöbbször.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan tartsuk életben a minirózsát?

A minirózsa nagyon népszerű ajándék névnapra, születésnapra, nőnapra, főleg, ha olyan nőről van szó, aki …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük