Kezdőlap » Kert » Milyen növényekből alakíthatunk ki kerítést?

Milyen növényekből alakíthatunk ki kerítést?

A kerítés egyik legolcsóbb formája lehet, ha egy egyszerű drótkerítésre növényeket futtatunk vagy fásszárú növényekből sövényt alakítunk ki. Fontos azonban, hogy ügyelni kell az adott településen érvényes építési előírásokra. A szomszédjogok ugyanis előírják, hogy fás szárú növényt nem ültethetünk a kerítéshez közelebb, mint két méter – még akkor is, ha ez a szomszédot gyakran nem zavarja. Ha később mégis meggondolja magát, akár 10-20 éves beállt sövényt is kivágathat a tulajdonossal, ami igen kellemetlen. Ügyeljünk tehát az előírásokra.

Nem fásszárú növényekkel ilyen probléma nincs. Nagyon jó például, ha kihúzunk egy egyszerű drótkerítést, aminek a költsége akár már 2-3.000 forintos folyóméteráron kijöhet, attól is függően, hogy milyen az alapozás például. Erre többféle növényt is futtathatunk, legnépszerűbb a télen is dús takarást nyújtó borostyán. Ha csak a nyári külsőt szemléljük, akkor ültethetünk például golgotavirágot, hajnalkát, vadszőlőt, vagy ha hasznát is akarjuk látni, akkor tökféléket vagy futóbabot.
A fásszárú sövények is nagyszerűek, ha tudunk elegendő helyet hagyni a kerítés irányába. Nagyon szép a puszpángon kívül például az orgona, de választhatunk gyümölcstermőt is, például kordonra futtatott szőlőt, kivit, sőt akár gyümölcsfákat is nevelhetünk így, például körtét vagy almát. Kicsit erdős hangulatot teremthetünk, ha vadnövényeket, például galagonyát, bodzát, vadrózsát nyírunk folyamatosan formára.
Ezek a bokrok ráadásul gyakran szúrósak is, így sűrűségükkel még az illetéktelen behatolókat is visszatartják.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ültessünk kivifát

A kivi hazánkban is termő gyümölcs, amelyet akár saját kis kertünkben is megtermelhetünk. Ha szeretnék …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük