Kezdőlap » Kert » Milyen növények védenek a kártevők ellen?

Milyen növények védenek a kártevők ellen?

Vegyszerek helyett hatékony növénytársítással elűzhetőek a veszélyes kártevők.
Segítőtársaink lehetnek kertünk, otthonunk védelmében ezek a növények. Olyan anyagokat termelnek, s választanak ki, amelyekkel távol tartják, elűzik, esetleg el is pusztítják a legkülönfélébb rovarokat, betegségeket, baktériumokat.
Ezek pedig a teljesség igénye nélkül a következők: izsópfű, barátcserje, kakassarkantyú, fokhagyma, zsálya, paradicsom, körömvirág, levendula, sarkantyúka, és a bársonyvirág.
Ezeknek a növényeknek illóolajban gazdag hajtásai számunkra kellemes aromájúak, ám a szúnyogok nem viselik el. Gondoljunk saját kényelmünkre is növényeink egészsége mellett; ültessünk néhány tövet ablakunk alá vagy erkélyládába.
Az élénk színű izsópfű évelő, a barátcserje csinos kis bokor, így ezeket csak egyszer kell elültetnünk, aztán évről évre újra virágzik. A kakassarkantyú futó hajtásait ősszel visszavágjuk, a töveket fagymentes helyen teleltetjük, vagy következő évben újakat veszünk.
Pár tő fokhagyma megvédi a veteményest, sőt még a rózsáinkat is a lisztharmat-fertőzéstől. Ha paradicsom és zsálya virít a veteményesben, egészséges marad a káposzta-és a répatermés, mert a szaguktól minden káposztalepke és répalégy messzire menekül.
A levendula molyűző hatására szekrényünkbe rejtve hónapokig számíthatunk. Tavasztól őszig a levelekből párolgó illóolajok folyamatosan távol tartják a levéltetveket, vértetveket a közelben élő növényektől is. Különösen hatékony kombináció, ha a levendulát a rózsák k mellé telepítjük. A teraszra ültetett levendula még a hangyák kedvét is elveszi attól, hogy megszállják lakásunkat.
Közismert, hogy sokféle szépítő-gyógyító krém készül a körömvirág jótékony hatású szirmaiból. Ültessünk belőle minél többet, mert a virágok is egészségesebbek lesznek mellette.
A sarkantyúka is többre képes, mint gondolnánk. Virágai ehetőek, így nem csak szemünknek, gyomrunknak is kedves. Leveleinek aromája messzire kergeti a levéltetveket, ezért hasznos ágyások szegélyeként ültetni.
A bársonyvirág gyógyhatással van a talajra, gyökereiben olyan anyagok fejlődnek, amelyek elpusztítják a növényeket károsító fonálférgeket, így mellette egészséges gyökérzetű, erős növények fejlődnek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kötözés és hajtásnevelés

A szőlő hajtásait megfelelő támasz mellett kötözéssel vagy huzalok közé igazítva neveljük. A támasz nélküli …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük