Kezdőlap » Kert » Milyen növények alkalmasak pázsit kialakítására? Perjefélék

Milyen növények alkalmasak pázsit kialakítására? Perjefélék

A szép pázsit létesítése, ápolása és fenntartása költséges és munkaigényes. Ezért ezt a „zöld beruházást” úgy kell megteremteni, hogy minél hosszabb ideig lássa el feladatát. A termőhelyi adottságoknak megfelelő fűfajok kiválasztása, a munkamozzanatok szakszerű végrehajtása mind ezt a célt szolgálja.

Angol perje. Középmagas, gyorsan fejlő¬dő, dús levélzetű, mérsékelten vízigényes, évelő fűfaj. Jól alkalmazkodó. Jobb, elsősorban középkötött, üde talajon díszlik. Laza talajra, futóhomokra, száraz viszonyok közé nem való. Az állóvizes, nedves helyeket sem kedveli. Árnyékos, hűvös helyeken rövid idő alatt kipusztul. Egyébként sem hosszú életű, két év elteltével rendszerint erősen kiritkul. Ennek ellenére nem hiányzik a gyepkeverékekből, mert 6—8 nap alatt kikel, és gyors fejlődése miatt rövid idő alatt egybefüggő zöld felületet alkot. Áthidalja azt az időt, amíg a lassú fejlődésű fajok megerősödnek, illetve zárulnak.

Angol perjét csak olyan fajokkal együtt telepítsünk, amelyek a második év végére zárt gyepet képeznek, mert addigra az angol perje kiritkul. Helyét a többi faj foglalja el.
Egymagában is vethető olyan helyeken, ahol gyorsan kell gyepesíteni és csak rövid időre igényeljük a zöld felületet. Ezt csak öntözéssel sikerül elérnünk. Nyári száraz időben kisül, ha nem kap elég vizet.
Az angol perje kozmopolita növény. A XVII. században az angolok kezdték termesztését, innen kapta nevét. A világon számos nemesített fajtája van. Hazai viszonyok között szá¬razságtűrő magyar nemesítésű fajták volnának kívánatosak.

Olasz perje. Szálkás perjének is nevezik. Az angol perje közeli rokona, de még annál is rövidebb életű. Bár évelő fű, mégis csak 1—2 évig él. Szárazabb viszonyok közé még annyira sem való, mint az angol perje. A kereskedel¬mi fűmagkeverékbe — különös módon — meglehetősen nagy mennyiséget adagolnak belőle. Nálunk nagyon hamar kiég, csúnya lesz és a keverék néhány értékesebb társfaját sem vé¬di, amikor ezek erre rászorulnának.

Réti perje. Poa pratensis L. Alacsony termetű, jobb körülmé¬nyek között fél méterre megnövő, évelő fűfaj. Tőből legyökere¬ző és tarackokból szárat hajtó, lassú fejlődésű, értékes aljfű. Az első két évben főként a földbeli gyöktörzseit fejleszti ki. Később jól terjeszkedik és sűrűsödik.
A réti perje középkötött, humuszban gazdag talajokon díszlik a legszebben. Mérsékelten vízigényes, de szárazságra hajló talajokon is jól lehet vele gyepesíteni. Kötött, hideg, nyirkos talajra nem való. Sovány talajon nem érzi jól magát, rövid idő alatt kipusztul.

Egyébként napos helyen tartós a gyepje. A félárnyékot is elviseli, de árnyékban sínylődik. A taposást mérsékelten tűri; a többszöri nyírás nincs hátrányára, de nem szabad 5 cm-nél rövidebbre vágni.
Legértékesebb pázsitfüveink egyike. Az állandó gyepekből sohasem hiányozhat. Különösen a szárazságot jobban tűrő, keskeny levelű pl. a „Gruber”-féle réti perje. Külföldön számos — elsősorban az ottani viszonyoknak megfelelő — fajtáját állították elő. Ilyenek: a Merion, a Newport, a Delta, a Park, a Windsor és a Cougar fajták. Ezek közül a pennsylvaniai Merion fajtát kipróbálták hazánk¬ban.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Segíthetünk a kertünk talajminőségén? Igen, foszfortartalmú műtrágyákkal.

Kertünkben igen sokféle módon javíthatjuk a talajunk minőségét, ezek közül is a műtrágyázás a legjavasoltabb. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük