Kezdőlap » Kert » Milyen növények alkalmasak pázsit kialakítására? Csenkeszfélék

Milyen növények alkalmasak pázsit kialakítására? Csenkeszfélék

A pázsit vagy gyep minőségét elsősorban a helyesen megválasztott fűfajok határozzák meg. A fűfajok közül a korán zöldellő, nyáron is zölden maradó fajok, illetve változatok a legalkalmasabbak kerti pázsitnak. Jó, ha levélzetük keskeny, puha, alacsony termetűek, lassú vagy mérsékelt növekedésűek, tűrik a nyírást, a taposást, jól sarjadnak, jól terjednek, és így a sérült foltokat is minél előbb befedik. További követel¬mény a viszonylagosan jó szárazságtűrés és a hosszú élettartam.

• Vörös csenkesz. Alakgazdag faj. Alfajai nemcsak megjelenésükben, hanem termőhely és talajigény szerint is különböznek egymástól. A kertészeti gyepesítési feladatok megoldására elsősorban az alacsony, tarackoló típusok alkalmasak. A finom szálú pázsitokba nálunk leg¬inkább a közönséges vagy tarackos vörös csenkeszt vetik. Ez kezdetben lassú fejlődésű.
Napos, esetleg félárnyékos helyen díszlik legjobban. Első¬sorban a jó vízgazdálkodású, mérsékelten laza, humuszos homoktalajokat kedveli, mert tarackjai segítségével csak ilyen helyen tud terjeszkedni. Kimondottan száraz helyre nem való. Kellően sűrű állományban tömött gyepet képez, amit állandóan röviden kell tartani, különben szárba szökken. A gyakori nyírást tűri, de 4—5 cm-nél alacsonyabbra vágni nem kívánatos. Egyedül nem szokás vetni, mert a pázsitban keletkezett kikopaszodásokat rosszul növi be. Legjobban a réti perjével társítható, mert a két növény fejlődésmenete megközelítően azonos, és száraz időben a vörös csenkesz szürkés színét a réti perje ellensúlyozza. Alakköréből — külföldön is, nálunk is — számos, a vadtípust túlszárnyaló fajtát nemesítettek.
• Felemás levelű csenkesz. Finom levélzetű, lassú fejlődésű, hosszú életű, bokros aljfű. Eltérő alakú leveleitől kapta a nevét. A szétterülő, serteszerű tő-levelei 1—2 mm, lapos szárlevelei 2—4 mm szélesek.
Talajban nem válogat, mégis inkább a középkötött és könnyebb talajokon fejlődik kielégítően. A szárazság iránt nem érzékeny, jól sarjadzó faj.
Árnyékos, félárnyékos helyek gyepesítésére egymagában vetve is alkalmas. A gyakori rövidre vágást, valamint a taposást nem szereti.
Kevés árnyéktűrő füveink egyike s nagyon lényeges tulajdonsága, hogy termesztése napos fekvésben is sikeres. Ennek ellenére alig termesztik. A kereskedelemben vetőmagja nem is kapható. Értékes fajtája a Kertészeti Kutató Intézetben nemesített „Liget” fajta.

• Veresnadrág csenkesz. Festuca pseudovína Alacsony termetű, 10—30 cm magas, dúsan elágazó, nem tarackoló, bokros aljfű. Hengerded, kör keresztmetszetű, serteszerű levelei — különösen szárazabb helyen — a rajtuk levő finom viaszbevonat miatt néha kékes árnyalatú, szürkés-zöld gyepet képeznek.
Száraz jellegű, humuszban szegény homokos és kötött talajokon, napos helyeken sokáig kitartó fűfaj. Sőt a csekély számú, mérsékelten sziktűrő füvek egyike. Savanyú és nedves talajokra nem való. Szárazságtűrésére jellemző, hogy teljesen kisül, megvörösödik (innen kapta a „veresnadrág” elnevezést), de csapadék hatására vagy a következő tavasszal újból kihajt.
Magában nem alakít zárt gyepet.
Nemesített fajtái közül zárt gyep képzésére kiválóan alkalmas a „Gruber” veresnadrág csenkesz.
Ezt az alacsony füvet ritkán kell kaszálni és akkor sem tanácsos 6—8 cm-nél alacsonyabbra vágni.
• Barázdált csenkesz. Festuca sulcata (Hack.) Nym. Hazánk száraz területein az ősgyepalkotó füvek egyike ez a 30—60 cm magasra növő bokros aljfű. Érdes tapintású levelében a vilá¬gosság felé tartva, három-öt sötét csíkot láthatunk, innen származik a „barázdált” elnevezés.
Talajban nem válogatós. Száraz viszonyok között is hosszú életű, 6—8 évig élő fű. Egymagában is alkalmas gyepesítésre; esetleg vörös csenkesszel vagy veresnadrág csenkesszel keverten is telepíthető. A gyengén szikes talajon is megél.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Segíthetünk a kertünk talajminőségén? Igen, foszfortartalmú műtrágyákkal.

Kertünkben igen sokféle módon javíthatjuk a talajunk minőségét, ezek közül is a műtrágyázás a legjavasoltabb. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük