Kezdőlap » Növények » Milyen növény a télálló citrom?

Milyen növény a télálló citrom?

A télálló citrom latin neve poncirus trifoliata, ebből is látszik, hogy valójában nem citrusféle, de azért közeli rokonságban áll velük. Nagy előnye, hogy teljesen télálló, akár -30 fokot is kibírhat a kertben. Szemben a valódi citrusfélékkel a télálló citrom lombhullató növény: a tél közeledtével ennek is elszíneződnek és lehullanak a levelei, de ezután láthatóvá válik cakkos, ágas-bogas ágrendszere, és rajta maradnak az ekkorra már aranyszínűre érett gyümölcsök is.
Gyümölcsei kb. 4-5 cm átmérőjű rücskös gombócok, amiben gyümölcshús nem igazán van, szinte csak magból áll a belseje. A héja viszont ugyanúgy használható süteménybe reszelve, mint az igazi citrusféléké, a belső, kicsit szaftos magos résszel pedig teát lehet ízesíteni.
Rendkívül dekoratív látvány, különösen télen, ekkor nemcsak a gyümölcsével, hanem hatalmas tüskéivel is díszít. Ezek egyfajta deformált ágakfélék, nem olyan egyszerű kis tövisek, mint amit a rózsákon látunk. 5-8 cm hosszúak, rendkívül szúrósak és összevissza nőnek a növényen, ezáltal nagyon alkalmasság teszi illetéktelen behatolók elleni sövénynövénynek, jó eséllyel még a nagyobb kutyákat is visszatartja, főleg, ha az első években szorgosan úgy formáljuk a bokrokat, hogy már az alsó részein is bőven elágazzon.
Viszonylag gyorsan nő, de ezt a metszés lassítja. Persze, ha nem sövénynek neveljük, akkor egyszerűbb. Mostanában több kertészet is ajánlja sövénynövénynek, ehhez 5-10-20-as csomagokban ajánlják a töveket. A kb. 1 méterenként elültetett vadcitromok már néhány év alatt megfelelő takarást és védelmet nyújtanak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mit érdemes tudni a csipkebogyóról?

A tél közeledtével nagyon hasznos, ha van otthon csipkebogyó. Tele van rengeteg vitaminnal, sok minden …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük