Kezdőlap » Növények » Milyen növény a kaktusz?

Milyen növény a kaktusz?

A kaktuszok Amerikából kerültek be Európába. A legelőször megismert fajtáik az oszlop, dinnye, fügekaktuszok voltak. Terjedésüket segítette a növénykedvelők kíváncsisága és a növénygyűjtők szenvedélye.

A kaktuszok a félsivatagos, sivatagos tájak jellegzetes növényei, hiszen gondoljunk csak bele, amikor nézünk egy filmet és az épp a sivatagban játszódik, mit is látunk benne egyből, hát nem mást, mint egy háromágú, nagy tüskékkel rendelkező kaktuszt, amelyen néha még egy kalap is van.

A köztudatban a kaktusz őshazája Mexikó. Az amerikai őslakosok a kaktusz húsát, levét, gyümölcsét elfogyasztották. Az ősi hitvilágban egyes fajtákat a hallucinációs hatásuk miatt használták fel a papok.

Napjainkban inkább a kozmetikumok iparága karolt fel néhány kaktuszfajtát, amelynek kocsonyásodó levét és a Coselin tetű piros festékanyagát használják fel.

A kaktusz Mexikó állam címerében is megtalálható, mint jelkép.

A kaktuszok a szívós növények közé tartoznak, akiknek nincs sok idejük a növényekkel, virágokkal foglalkozni azoknak ajánlott. Jól tűrik a szárazságot, nincs sok vízigényük, de azért a világos helyet kedvelik, kivéve télen, akkor hűvös helyre kell tenni őket. Télen például csak annyi vízre van szükségük, hogy ne száradjon ki teljesen a földjük. A száraz és friss levegőt kedvelik.

A kaktuszoknak rengeteg fajtája ismert hazánkban, vannak kisebbek-nagyobban, vannak, amelyek csak a szabadba valók és vannak, amelyek a lakásban is jól érzik magukat. Ha jól érzik magukat viszonylag gyorsan nőnek és esetleg még virágot is hoznak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mit kell tudni az áfonyákról

Az eper után a világon a talán a második legkedveltebb gyümölcs a hangafélék családjába tartozó …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük