Kezdőlap » Növények » Milyen növény az a madagaszkári pálma?

Milyen növény az a madagaszkári pálma?

A nevével ellentétben a legkevésbé sem pálma. A kinézetével ellentétben pedig nem kaktusz, habár ez már közelebb áll a helyes megoldáshoz: a madagaszkári pálma pozsgás. Kinézete rendkívül érdekes: középen egy vízzel telt pozsgás test van, melyből termetes tüskék állnak ki – ez valóban a kaktuszokra emlékeztet. Csakhogy a tüskék közül még nagyobb lándzsás levelek is növekednek, ami nagyon szokatlan, különösen, ha még a levélkaktuszokról sem hallottunk soha.
A növény tartása eléggé egyszerű, kifejezetten jót tesz neki, ha inkább kicsit elhanyagolják, mint körülrajongják. Csak nyáron van szükség a rendszeres öntözésére, teleltetése pedig abból áll, hogy a lehető legvilágosabb helyre tesszük a szobában, és nagyon visszafogjuk az öntözését. Nem bírja ugyanis a pangó vizet, és ilyenkor jobb spórolni az öntözéssel. Hidegben se hagyjuk, attól tönkremennek a gyökerei.
Nevét egyébként arról kapta, hogy ahogy növekszik, a szára felkopaszodik, és leveleit mindig a törzs tetején hozza, ettől hasonlít a pálmákra, különösen, ha már nagyon nagy (eredeti élőhelyén 5-10-esre nő meg) és távolról nézzük. Szobai körülmények között a megfelelő tartás esetén egész fürgén gyarapszik, 8-10 év alatt elérheti a plafont, azonban mivel széltében nem terjed, nem hoz elágazásokat, ezért nem kifejezetten helyigényes növény.
Tartsuk tőzeges, homokos, perlites földkeverékben, inkább kisebb, mint nagyobb edényben, ez is csökkenti a túlöntözés esélyét. A stabilitás biztosítása érdekében a növény kisebb cserepét tegyük egy jóval nagyobb edénybe, a kettő közötti üres részt pedig töltsük meg kaviccsal.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az esőerdők liánjai

A növényfajok több mint kétharmada a trópusi esőerdőkben található meg. Amelyek menedéket és élelmet nyújtanak …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük