Kezdőlap » Növények » Milyen növény a bonszaj?

Milyen növény a bonszaj?

A bonszajnövények többsége hazánkban is előforduló cserjék, fák, amelyek apró termetét fizikailag alakítják ki, és tartják meg. A bonszaj Kínából származik, több mint kétezer éves múltra tekint vissza. Kezdetben elsősorban miniatűr tájat építettek, többek között sziklás hegyoldalakat, ezekre az alkotásokra kerültek az arányosan kisméretű fácskák. Buddhista szerzetesek vitték Japánba nevelésének tudományát. A bonszaj alkotás eredete a zen-buddhizmus gondolatvilága, mely szerint a természet a legfőbb tanítómester, így a zen követők szerint az ember nem a természet ura, hanem a természet része.

Ha lakásunk díszítése céljából bonszajt vásárolunk, akkor járunk a legszerencsésebben, ha trópusi, vagy szubtrópusi eredetű növényeket választunk, mint például a narancsjázmin, de ezek közé tartozik a cseresznyefikusz is. Abban az esetben, ha mi magunk szeretnénk bonszajt nevelni, érdemes tanulmányozni ennek a bonyolult eljárásnak minden apró részletét. Az eszközök és anyagok mind-mind meghatározó részei az eredményen munkának. A tárolásához használt tál mérete és formája adja a növény gyökérzetének életterét, így célszerű ezt a tálat csakis erre a célra használni. Az úgynevezett bonszajfogó a drótozás eszköze, a drót anyagát, vastagságát, hosszát a növényhez kell igazítani.
A bonszajföld rendkívül különleges virágföld, elsősorban egy kínai vagy japán keverékek alapján készült keverék a legideálisabb. A gondos, körültekintő ápolás és nevelés munkafolyamatában a szakmai beavatkozásokon túl nagyon fontos a teljes, mindenre kiterjedő figyelem.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A nagy csalán

Az egyik legismertebb gyógynövény, amit azonban sokan csak gyomnak tartanak a csalán. A világon kb. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük