Kezdőlap » Ünnepek » Milyen népszokások vonatkoznak Katalin napjára?

Milyen népszokások vonatkoznak Katalin napjára?

November 25. Katalin napja, amikor Alexandriai Szent Katalint ünnepeljük. Fűződnek hozzá természeti megfigyelések, foglalkozási szokások is, mivel azonban Szent Katalin a hajadonok védőszentje, elsősorban a férjjósló játékok a legismertebbek.
Katalin Alexandriában élt szűz hajadon volt a 3. század végén, 4. század elején élt. Több különböző verzió is ismert vértanúságával kapcsolatban, ami biztos, az az, hogy keresztény hite ellenében bálványok imádására akarták rávenni, amit ő természetesen megtagadott, ezért kerékbe törték és lefejezték.
Katalin napján a hagyomány szerint a hajadonok kimentek a kertbe, erdőre, és meggy-, cseresznye- vagy hasonló virágzó ágat vágtak. Az említett gyümölcsfák azért nagyon alkalmasak, mert hamarabb bontják rózsaszín virágaikat, mint hogy levelet hoznának. Az ágakat vízbe állítják, és ha karácsonyra, vagy más verzió szerint újévre kivirágzik, akkor közel van a házasság. Ugyanekkor szoktak éjfélkor ólmot is önteni: a nyílt láng felett megolvasztott ólmot hirtelen hideg vízbe öntik, az pedig megdermed. A dermedt ólom alakjából próbáltak jeleket kiolvasni a leendő vőlegény kilétéről.
Mivel ez jellegzetes női ünnep, ezen a napon tiltott volt a női munkák végzése, mint például a kenyérsütés. Máshol minden olyan munka tiltott volt, ami bármi módon kerékhez kapcsolódott, mivel ez okozta Katalin halálát, tilos volt tehát kocsizni, vagy meghajtani a malmokat, stb.
Ugyanezen a napon hajtották be a pásztorok a legelőről utoljára az állatokat, ezután már az egész telet az istállóban töltötték.
Bizonyos időjósló mondások is tartoznak a naphoz, például: ha Katalin kopog, a karácsony locsog, és fordítva. A mai időjárás ugyan nem teljesen egyértelmű, de fagynak éppen nem nevezném, ami kinn van, remélhetjük tehát, hogy karácsonykor eső helyett elég hideg lesz a havazáshoz.
2014-ben Alexandriai Katalin címmel az életét bemutató filmet adnak ki.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan legyen egészséges az ünnepi menü?

A karácsony remek alkalom arra, hogy felrúgjuk a fogyókúránkat, általában ilyenkor az emberek többsége hajlamos …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük