Kezdőlap » Szilveszter » Milyen népi fogadalmakat és szokásokat ápoljunk szilveszter estéjén?

Milyen népi fogadalmakat és szokásokat ápoljunk szilveszter estéjén?

Szilveszter az év búcsúsztatása, utolsó nap a naptári év számítása alapján december 31. Emberek sokasága várja ezt a bolondos mókás napot, ez az a nap mikor nappalból estére majd éjszakát követő reggelre dínom-dánomozunk, szórakozunk. Sok és változatos hagyománya van, kisebb falvakban megköszönik a papnak ez egész évi munkáját, és az ima után a nép hazáig elkíséri, fogadalmakat teszünk mit, hogyan teszünk az újévben, amint lelkesen esküszünk, hogy betartunk. Házilag tésztából gyúrt gombócokba csomagolt papír fecnire ráírt férfineveket tartalmaz, amelyeket felfőznek és a forrásban levő vízben először feljön a víz felszínére a nevet tartalmazó tészta golyócska az lesz a férj. Szárnyas állatot leölni, megenni tilos, mert jövőre el kaparja a szerencsénket, nem leszünk gazdagok és utolér a betegség.

Legtöbb ember nem hisz ezekben, a szokásokban, de mint megfigyelhettük azért hajlandó részt venni benne ápolni és fent tartani ezek szokások megőrzését. Újév estéjén könnyen teszünk fogadalmakat, amit be szeretnénk tartani, másokkal elhitetni hogyan és miért akarunk ígéretes, netán más ember lenni. Ígéretes fogadalmak régi időkből való népi szokásokhoz tartozik a Babilon időkbe vezethető vissza, különösen szilveszter napján, az év utolsó napján van, módunkban a nagy igaz mondásokra, meg bánhatjuk az egész évben tett nem épen a jó cselekedeteinket, fogadkozhatunk a jövőre előre nem látott problémák megakadályozására, esküszünk, hogy megváltozunk, másképpen viselkedünk előzékenyek leszünk öregekkel szemben, üllő helyünket átadjuk a közlekedési járműveken és így tovább.
Lehetne folytatni hibáinkat jellemezni önmagunkat, hiszen ez az a nap, kitűnő alkalom Szilveszter ünnepe a mikor büntetlenül lehet fogadalmakat, minden jó kívánságokat, babonákat, szokásokat, képzet gondolatokat megtenni és nem utolsó sorban felkészülni az újévi fogadalmaink megvalósítására.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan szervezzünk otthon szilveszteri partit?

Röviden: vendéglista, ételek, italok – alkoholos és alkoholmentes, hangulat – zene, fények, lampionok, esetleges házirend, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük