Kezdőlap » Hobbi » Milyen nemű legyen a kutyánk ?

Milyen nemű legyen a kutyánk ?

Sok ember tart kutyát különböző szempontok alapján . Van aki azért , hogy a házat őrizze, vagy éppen azért , hogy kedvencével együtt tudjon sportolni. Kutyák tenyésztésével is sokan foglalkoznak ezzel is bővítve anyagi bevételeiket azzal, hogy közben hobbijukkal foglalkoznak.
Amikor kutyát viszünk haza , nem csak a méreteit kell figyelembe vennünk , hanem annak nemét is , hiszen nem a legjobb dolog ha szuka kutyánkhoz próbál bejutni néhány ” lovag ” , de az sem ideális ha kan kutyánk éppen egy tüzelő kutya szagát megérezve elszökik és ezzel néha elég kellemetlen helyzetbe hozza annak gazdáját.

Akkor lássuk a lehetőségeket. A kanokkal mégis kevesebb a probléma. A szukák 8-10 hónapos korukban válnak ivaréretté és ezután évenként 2x ivarzanak ( tüzelnek ). A tüzelés márpedig sokszor 10-14 napig tarthat, ezzel egyidejűleg elég ingerlékenyekké válnak . A kényelmetlenségeket az ellensúlyozza, hogy a szukák érzelmileg gazdagabbak, a kapcsolat a gazdával sokrétűbb, és a kutyával foglalkozó pszichológusok általában véve intelligensebbeknek is tartják a szukákat a kanoknál. Állat-egészségügyi meggondolások szerint több gond van a szukákkal: gyakoribbak a nemhez kötött megbetegedések, elletési nehézségek, méhgyulladás , állvemhesség, emlődaganatok.
A kan kutyáknál viszonylag ritkábban fordul elő nemhez kötött betegség. A szukáknál viszont könnyebb tenyészpárt találni. Ha a kutya nemét sikerült kitalálni , akkor fontos szempont legyen az , hogy a kutyus ne legyen több 4-5 hónaposnál. Ebben a korban a legformálhatóbbak , így könnyen alakíthatjuk ki a kutya “egyéniségét” .

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mire használjuk a maradék csempetörmeléket?

Egy házfelújításnál, pláne házépítésnél nagyon sok csempetörmelék keletkezik, illetve egész maradék csempék is felgyűlhetnek a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük