Kezdőlap » Zene » Milyen műfaj a heavy metal?

Milyen műfaj a heavy metal?

Leegyszerűsítve a dolgokat egy szóval kijelenthető, hogy zúzós. Jobban beletemetkezve a témába már egy igen összetett zenei műfajról beszélhetünk, ahol nyilvánvalóan a kevésbé tehetséges előadók, zenekarok is megtalálhatóak. A kemény zene kedvelői a hard rock és a heavy metal műfajon belül tevékenykedő zenekarok rajongótáborait alkotják.

A két műfaj talán azzal különbözik egymástól, hogy a hard rock inkább dallamközpontú (Deep Purple, Bon Jovi, Europe stb.) a heavy metal pedig gitár és ütemközpontú (Judas Priest, Iron Maiden, Saxon stb).

A heavy metal az utóbbi időben már jelentősen tagozódott. Míg régebben a speed, thrash, death, black, christ metal, alfajokban kategorizálták a zenekarokat, jelenleg már további tagozódások keletkeztek, főképpen a skandináv csapatok felszínre kerülésével. Kialakult a dallamos death metal- régebben nehezen volt elképzelhető, hogy az alapvetően dallamtalan death metal zenekarok dúdolható dallamokat csempésszenek be a muzsikájukba-, az ilyen zenekarok hörgősebb ének mellett magába a hangszerelésbe csempészték bele a dallamokat. Ilyen kiváló zenekar pl. az In Flames, Children Of Bodom, Hypocrisy, Amon Amarth stb.

Megjelentek az operai illetve klasszikus betéteket is használó zenekarok (pl. Nightwish, Therion stb), de egyre több régebben még durvuló zenekar váltott lágyabb stílusra, melyet a régebbi rajongók néha zokon is vettek. Például sokat finomult a Sepultura és a keresztény metal berkein belül zúzó As I Lay Dying társulata is. A rétegzene hallgatói tulajdonképpen meg sem tudják különböztetni az egyes műfajokat , “zörgés”-nek tűnik, pedig egyes zenészek és a zenekarok mögött igen nagy tudás áll.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen szerepet játszanak a szeletelőgépek a zene világában

Már a legifjabb bulizók is egészen bizonyosan találkoztak legalább egy, de gyaníthatóan több példányával – …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük