Kezdőlap » Baba-mama » Milyen mozgásformák ajánlottak a várandósság alatt?

Milyen mozgásformák ajánlottak a várandósság alatt?

Sokat lehet hallani arról, hogy hogyan kell kialakítani az egészséges életmódot a baba érkezése, sőt már a várandósság időszaka előtt. Ennek egyik fontos eleme, hogy nem szabad elhanyagolni a mozgást. A mozgásszegény életmód számos betegség vagy járulékos kellemetlenség forrása lehet. Nem utolsó szempont az sem, hogy segít kézben tartani a terhesség alatti súlygyarapodást, ami nagyon fontos lehet, akár még a terhességi cukorbetegség is elkerülhető általa.
A leggyakrabban ajánlott – és nem utolsó szempont, hogy ingyenes – mozgásforma a séta.

A rendszeres gyaloglás nem fárasztó, a kismama nem fullad úgy ki, mint például futás közben. Szintén gyakran ajánlják a szakorvosok és védőnők az úszást, mert tehermentesíti a derekat, azonban figyelembe kell venni, hogy a vízben lévő vegyi anyagok és kórokozók a nyíló méhszájon át fertőzést okozhatnak. Az úszást ezért mindenképp a terhesgondozó orvos ajánlásával érdemes csak próbálni.

A kerékpározást is érdemes az orvosunkkal megbeszélni. Önmagában a bringázás nem kockázatos, egy esetleges esés azonban akár vetéléshez is vezethet. Veszélyeztetett kismamáknak különösen ellenjavallt.
Az utóbbi néhány évtizedben szinte gomba mód szaporodnak a várandós édesanyákra célzott mozgásformák. Már egészen régen igénybe vehető például kismama jóga, kismama torna. Ezeket akkor érdemes kipróbálni, ha biztosak vagyunk benne, hogy legális keretek között, képzett oktató tartja őket.
Fontos figyelembe venni, hogy ne vállaljunk többet, mint amit a szervezetünk elvisel. Az idő előrehaladtával valószínűleg ez is egyre kevesebb lesz. Ez nem az az időszak, amikor új sporttípust kell megtanulni és a versenysport sem ajánlott.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Egy éves lett !

Micsoda nagy dolog , ha gyermekünk betölti az egy éves kort . Tortát , szülinapi …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük