Kezdőlap » Növények » Milyen módon tárolhatjuk a főzelékféléket?

Milyen módon tárolhatjuk a főzelékféléket?

A főzelékfélék eltartásának, tartósításának többféle módja van. Vannak zöldségek, melyek természetes állapotukban is eltarthatóak pincében, kamrában. Ilyen például a sárgarépa, a petrezselyemgyökér, a cékla, a retek, a karalábé, a tök, a krumpli. Fontos, hogy az így tárolt zöldségeket időnként válogassuk át, és a romlásban lévőket távolítsuk el.
Befőzéssel is tartósíthatjuk a különféle főzelékféléket. Így lehet hosszabb időn át tárolni a paradicsomot, a tölteni való zöldpaprikát, zöldbabot, a sóskát és a zöldborsót is. Fontos, hogy a befőzésnél olyan nagyságú üvegeket használjunk, amelynek tartalma egyszerre felhasználható, mert felbontás után még hűtőben is csak rövid ideig tarthatóak el. Ebbe a csoportba tartozik még a lecsó télire való eltevése, de itt ügyelnünk kell arra, hogy még lehetőleg augusztusban főzzük be, mert szeptemberre a paprika és a paradicsom már savanykás ízű, és ez a lecsón megérződik.
Egy másik lehetőség, hogy sózással tartósítjuk a zöldségféléket. Eltehetünk ilyen módon kaprot, tárkonyt, zöldpetrezselymet és vegyes leveszöldséget is. Ilyenkor több adagban együtt lesózva tesszük el a petrezselyemgyökeret, a sárgarépát, a zellert, karalábét, karfiolt, hagymát, kelkáposztaleveleket. Ha főzés előtt nincs időnk a zöldség tisztításra, akkor ez nagyon megkönnyítheti a dolgunkat. Ehhez a télre eltevő módszerhez tartozik a paprikalekvár készítése és a káposzta savanyítása is.
Ételeink ízesítésére használhatjuk a szárított zöldségeinket. A zöldpetrezselyem és zeller levelét napon megszárítjuk, tüllzacskóba tesszük és száraz, szellős helyen tároljuk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A nagy csalán

Az egyik legismertebb gyógynövény, amit azonban sokan csak gyomnak tartanak a csalán. A világon kb. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük