Kezdőlap » Kert » Milyen mini csíráztató edényeket használhatunk?

Milyen mini csíráztató edényeket használhatunk?

A csíráztatási tanácsok egyik fontos eleme, hogy a friss veteményt takarjuk le üveglappal vagy fóliával. Ennek az a célja, hogy az átlátszó réteg beengedi a fényt és a meleget, de kifelé már kevesebbet ereszt át, ennek köszönhetően átmelegíti az edényt és a benne található földet. A legtöbb növény, különösen a mi éghajlatunkon honos növények 15-25 fokon csíráznak, az egzotikumok azonban ennél némileg magasabb hőmérsékleten, általában 20-30 fok között. Némelyiküknek egészen speciálisan kell beállítani a körülményeket, például a denevérvirágnak.

Ez a növény elpusztul, ha a környezet hőmérséklete 20 fok alá csökken, csírázni pedig inkább 30 fok körüli hőmérsékletben és igen magas páratartalomnál szeret. Tehát a másik fontos tényező a benntartott páratartalom, ami azért fontos, hogy a fejlődésnek indult magok ebben a nagyon sérülékeny állapotukban még véletlenül se száradhassanak ki. Szabadföldben a nagy földmennyiségben egyenletesen oszlik el a nedvesség, a kis csíráztató edények viszont hamar kiszáradnak, ezért nagyon fontos erre odafigyelni.
A legtöbb gazdaboltban és kertészetben kaphatóak három részes palántanevelő szettek. Ezekben van egy többrekeszes tartó a földnek és a magoknak, könnyen szétoszthatjuk benne úgy a növényeket, hogy mindegyiknek elegendő föld álljon a rendelkezésére. Az alja egy tálca, amire elfolyhat a felesleges víz, a teteje pedig egy áttetsző műanyag búra, ami benn tartja a meleget és a párát.
Hasonló rendszereket kis újrahasznosítással is előállíthatunk, például ha a magokat műanyag pohárkákba vetjük, elegendő a poharakra ráborítani egy dunsztos üveget vagy egy félbe vágott PET-palackot. Utóbbi megoldás könnyebb (mármint súlyra, ha ez fontos a növényes polcaink teherbírása szempontjából), előbbi viszont sokkal jobban tartja a hőt. A növényeket pedig jóval könnyebb ellenőrizni, mint ha fóliát vagy zacskót borítanánk rájuk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan gondoskodjunk a széncinkéről?

A széncinege a legnagyobb az európai cinegék között. Másik leggyakoribb faja a cinegéknek nálunk a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük