Kezdőlap » Nyaralás » Milyen mérges állatokkal találkozhatunk a tengerekben?

Milyen mérges állatokkal találkozhatunk a tengerekben?

A tengerekben több mérges állat él, mint gondolnánk. Sárkányfejű halak, doktorhal, ráják, tengeri sünök és ez csak néhány faj. A sárkányfejű halak családjában több mint 360 fajának mérges a tüskéje. Ilyen például a kőhal ami valószínűleg a tengerek legmérgezőbb hala. A sekély trópusi vizek korallszirtjein és sziklái között él. A hátán tövisek vannak és ha valaki rálép méreget juttat az áldozatba, amely a légzőizmokra és a szívre hatva fulladást és szívrohamot okoz.

Gyakrabban lehet találkozni a tüskés rájával. A farka tetején tüskéken található a méreg. Általában akkor támad az emberre amikor a sekély, tengerparti vízben rálépünk. Ilyenkor a rája beledöfi az ember lábába a tüskét és belefecskendezi a mérget. A tengeri sünök néhány fajtájának üreges tövisei mérgezőek. A medúzák kicsiny, kocsonyás hosszú karokkal rendelkező élőlények, melyeken méreganyagokat tartalmazó csalánsejtek vannak.

A méreggel megbénítja az áldozatát. Különösen veszélyes a portugálgálya nevezetű csalánozó. 50-60 méteresre is megnőhet és a mérge szívleállást is okozhat. A mintegy 500 fajt számláló tengeri kígyók egytől egyik mérgezőek, némelyiknek a mérge erősebb a kobráénál is. A gyűjtök által kedvelt kúpcsiga mérge is halálos lehet.
A halevő kúpcsigák a legveszélyesebbek. Olyan erős idegmérget termelnek amely másodperceken belül megbénít egy halat és az embert is megöli. Az orvostudomány jelenlegi kutatásai szerint a kúpcsiga mérgéből olyan fájdalomcsillapító állítható elő, amelyhez nem lehet hozzászokni, de ezerszer hatékonyabb a morfiumnál.
Az ausztráliai Brisbane-ben a sok évnyi feljegyzett adatok szerint a káposztafej nagyságú kockamedúzák ötször annyi embert pusztítanak el, mint a cápák. Beúsznak a sekély part menti vizekre, ahol nehéz észrevenni őket. Az akár 6 méter hosszú tapogatófonalaikon több százezer csalánsejt sorakozik, melyek egymástól függetlenül lépnek működésbe. Az erős méreg öt percen belül megölheti a medúza áldozatát. Ha tengerpartra megyünk nem árt az óvatosság. Érdemes még az utazás előtt tájékozódni, hogy eseteleges veszély esetén mi a teendő.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Utazzunk: Dominika

Dominika a sziget, melyet maga Kolumbusz Kristóf fedezett fel a spanyol korona szolgálatában, 1493 novemberében. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük