Kezdőlap » Baba-mama » Milyen a megrázott baba szindróma?

Milyen a megrázott baba szindróma?

Egyévesnél kisebb gyerek megrázásától, dobálásától vérömleny keletkezhet az agyában, ami agyi és idegrendszeri károsodáshoz, látásvesztéshez, gerincsérüléshez és sok esetben halálhoz is vezethet. Ezt nevezzük megrázott baba szindrómának, angolul shaken baby syndrome. Tipikusan akkor fordul elő, ha a baba nem hagyja abba a sírást, és a felnőttek idegességükben megrázzák. Ezzel sajnos sokszor el is érik a céljukat. A baba abbahagyja a sírást, de a háttérben valószínűleg már megtörtént az agykárosodás, amiről a felnőtt mit sem sejt.
Mivel általában külsérelmi nyomai nincsenek, tünete lehet a nyugtalanság, hányás, étvágytalanság, vagy a levertség. MR vizsgálattal kimutathatók a rázás következtében fellépett agyi sérülések, így megállapítható, hogyha shaken baby szindrómáról van szó. Az egyévesnél kisebb baba játékból történő levegőbe dobálása is egy autóbaleset erejével hathat rá, így bántalmazásnak minősülhet. A bántalmazás a második leggyakoribb halálozási ok a csecsemőknél.
Azoknál a babáknál is, akiknél a rázás után semmilyen látható tünet nem jelentkezik, később fejlődési rendellenességek, viselkedési problémák, látás- halláscsökkenés, tanulási zavarok léphetnek fel. Ilyenkor már nehéz megállapítani, hogy mi volt a kiváltó ok.
Fontos felhívni a figyelmet erre a nemrég azonosított tünetegyüttesre, mert sokszor se a szülők se a gondozók nem gondolnak bele, hogy a kisbaba nem tudja tartani a fejét és agya ide-oda ütődik a koponyájában.
Ha sír a babánk sose rázzuk meg, vegyük sorra a lehetséges okokat: éhes, szomjas, fáradt, fázik, melege van, fáj a hasa, jön a foga, beteg, megijedt valamitől, unatkozik, piszkos a pelenkája. Ha végképp nem tudjuk mit csináljunk vele, hagyjuk magára a kiságyban, de legyünk biztonságos távolságban. Előbb utóbb abbahagyja a sírást és mi is könnyebben lenyugodhatunk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan hat egy kisállat a gyermek fejlődésére?

A gyerekek szinte kivétel nélkül mindig egy kis kedvencért könyörögnek a szülőknek, melyet ők akarnak …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük