Kezdőlap » Szilveszter » Milyen magyar vonatkozású szilveszteri babonákat ismerünk?

Milyen magyar vonatkozású szilveszteri babonákat ismerünk?

A szilveszterhez köthető babonák, szokások alapján a magyarok is kialakítottak olyanokat, amik kifejezetten hozzájuk tartoznak, hiszen ők alkották ezeket a hiedelmeket.
Az egyik, kifejezetten magyarok által kitalált szilveszteri szokás volt, hogy a lencsefőzelékbe belefőztek egy apróságot, például mandulaszemet. Az a lány a házban, aki ezt megtalálta, a következő évben a babona szerint férjhez megy majd. Hazánkban szilveszterkor szokás mindig egy egész kenyeret kettévágni, hiszen ez azt jelenti, hogy a következő évben mindig lesz az asztalon kenyér.
A Dunántúlon volt szokás a tollaspogácsa sütés, melynek az volt a lényege, hogy a pogácsákat, még sütés előtt kijelölték, hogy melyik kié lesz, majd egy tollat szúrtak bele. A sütés után megnézték őket, és akinek a pogácsáján a toll megégett, a babona szerint, az az illető már nem éri meg a következő szilvesztert. A vidéki területeken szokás volt az úgynevezett nyájfordítás is, melynek lényege az volt, hogy az állatokat felébresszék, és átfordítsák a másik oldalukra- ez termékenységi babonának számított.
A tüzeskerék engedés is szilveszteri magyar, főként erdélyi hagyomány, ilyenkor meggyújtanak egy szalmával betekert kereket, és leengedik a dombon. Ez a babona szerint összekapcsolja az ó-, és az újesztendőt. A hagymából jóslás is magyar szokás volt szilveszterkor, ilyenkor egy vöröshagymáról 12 réteget leszedtek, ezek az egyes hónapokat jelképezték. Megszórták sóval, és amelyik január elsejére „elázott”, az a hónap csapadékos lesz.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan szervezzünk otthon szilveszteri partit?

Röviden: vendéglista, ételek, italok – alkoholos és alkoholmentes, hangulat – zene, fények, lampionok, esetleges házirend, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük