Kezdőlap » Látnivalók » Milyen madarak vonulnak ősszel?

Milyen madarak vonulnak ősszel?

Már kisiskolásként megtanuljuk, hogy bizonyos madarak nyár végével, az ősz beköszöntével elvonulnak, vagyis máshol töltik a telet. Kik ezek a madarak, merre mennek, és mikor térnek vissza? Többnyire azt mindenki tudja, hogy a fecske és gólya költöző madár. De nem csak ők, akik kalapot ragadnak a tél beköszöntével.

Csodálatos jelenségnek lehetünk szemtanúi, amikor az ősszel vonuló madárcsapatokat figyelhetjük meg. A darvak november elején, közepén vonulnak. A Hortobágyon gyülekeznek, több ezrével, felemelő látványnak lehetünk szemtanúi, amikor ezek a kecses madarak tömegesen a sekély felszíni vizeken fél lábon alszanak, majd a napfelkeltével szárnyra kelnek és tovaszállnak, oda ahol a tél meleg, és találnak bőséges táplálékot.

A darvak, a gólyák, a fecskék, a rigók, a zöldike, a fülemüle, a meggyvágó, a gémek, a pacsirták, a fürj, a bíbic, a kócsagok, a szalonkák, a récék mind-mind melegebb helyre vándorolnak, a hideg elől, jellemzően tengereken keresztül észak-Afrikában húzódnak meg az európai madarak. A jó idő beköszöntével pedig visszatérnek hozzánk, hogy fészket rakjanak és fiókákat neveljenek.
A vonulásunk, csodálatos, tengernyi madárcsapatok gyülekeznek, és együtt indulnak útnak. Ellenben a V-alakban vonuló vadludakkal, akik szintén vándorolnak de főként az északi hideg elől érkeznek hozzánk, majd a tavasz kezdetével visszatérnek finn, svéd otthonaikba, ahol fészket raknak és szaporodnak. Hol is követhetjük figyelemmel a madarak vonulását? Az alföldi Hortobágy hihetetlen jó landoló hely és gyülekező központ a madarak számára. Ezért is van Hortobágyon Madárközpont, Madár kórház. Remek kikapcsolódási lehetőség a család számára a Madárközpont meglátogatása. Rengeteg ismerettel, élménnyel töltekezhet fel a család apraja-nagyja.

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Jézus sírja

A keresztúton elérkeztünk a Golgotához, ahol keresztre feszítették Jézust, és sírjához. Mindkettő egyetlen nagy templomban …

1 hozzászólás

  1. Szi-Márton Tamás

    Nagyon jó a honlap egy csomó madárt irtak le!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük