Kezdőlap » Karácsony » Milyen Luca napi népszokások léteznek?

Milyen Luca napi népszokások léteznek?

Sok érdekes karácsonyi, vagy karácsonyt megelőző szokásunk van. Az egyik ilyen Luca napjához, december 13-hoz köthető. A néphagyomány úgy tartja, hogy ezen a napon a gonosz dolgok (például boszorkányok) ellen kell védekezni. Illetve, ezen a napon nem ajánlották, hogy bárki bárkinek kölcsön adjon, mert sose kapta volna vissza, mivel rossz kézbe – boszorkányok kezébe – jutott. Luca napján anno az asszony nem mostak, fontak, vagy sütöttek. Néhányan a mai napig megtartják ezt a szokást.
De ez a nap a köztudatban leginkább a Luca széke készítése miatt maradt meg, a mai napig mindenkinek ez jut róla eszébe. Annak idején ez a szék a boszorkányok felismerését segítette elő.

A szék elkészítése hosszú munka volt, előírások szerint kellett elkészíteni, Luca napjától egészen karácsonyig dolgoztak rajta a fiatal emberek, mesterek, majd december 26-án, az éjféli misén használták. A széket úgy kellett elkészíteni, hogy egy férfi súlyát elbírja, hiszen az volt a lényege, hogy az éjféli misére a kabátjuk alá rejtve csempészték be a széket, majd arra ráálltak a templomban, és a székről észrevehették a boszorkányokat. Arról ismerték fel őket, hogy a boszorkányoknak szarvaik voltak, ami miatt le kellett hajtaniuk a fejüket, mikor beléptek az ajtón.

Azt követően a fiataloknak el kellett menekülniük a templomból, nehogy a boszorkányok elkapják. Hogy kicselezzék üldözőiket, mákszemeket hullajtottak maguk után. Mivel a boszorkányoknak össze kellett szedniük a szemeket, ami lelassította őket, és a menekülők egérutat nyertek. Otthon a tűzre kellett vetni a széket, mert a tűz a boszorkányok ellensége, és a végét jelentette.
Szóval ez a nap az ártó, gonosz erők, rossz szellemek elleni védekezésről szólt.
Egyes helyeken úgy próbálták ezeket a rossz szellemeket távol tartani, hogy fokhagymát tettek a kulcslyukba, vagy az ajtónál keresztbe állítottak egy seprűt, vagy egy kést vágtak a bal ajtófélfába.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk karácsonyi párnát?

Nehéz kényelmes párnát találni üzletekben. Többnyire jól néznek ki, ezzel nincs is baj, viszont fél …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük