Kezdőlap » Elektronika » Milyen lesz a jövő nyomtatástechnikája?

Milyen lesz a jövő nyomtatástechnikája?

Amikor 1428-ban a Németországban élő aranymíves és kereskedő Johannes Guttenberg , politikai okok miatt Strassburgba költözött, azon morfondírozott, hogyan gyorsíthatná fel a könyvek írását. Ötlete, amelyet 1436 körül próbált ki, egyszerű volt- két, akkor már ismert technikát ötvözött, és egymáshoz igazította őket. A szőlőprés a kelmenyomó pecsételőkkel kiegészítve, teljesen új értelmezést nyert.
Persze azóta sokat fejlődött a könyvnyomtatás, maga a nyomtatási eljárás is.
A szakemberek szerint az úgynevezett 3D-s nyomtatóké a jövő – ezekkel tetszőleges méretben készíthetők háromdimenziós, apró részletekig kidolgozott tárgyak. A háromdimenziós nyomtatók kezdetei a 20. század második felére nyúlnak vissza, de tömeges és kereskedelmi felhasználásukra még várni kell.
S hogy mit nyomtathatunk? A 3D-s nyomtatás technikája speciális polimerek felhasználásával a lézernyomtatáson alapul (jó példa erre az akrilnitril-butadién-sztirol, amelyek a bútorok élének hővel felvitt, színes élfóliával történő eldolgozásakor használatos, vagy a „szokásos” polietilén, amellyel számos formában találkozhatunk- a nejlonszatyroktól az elektroizolációs eszközökig). Ezek az úgynevezett folyékony fotopolimerek a lézersugarak által vékony rétegben felveszik a kívánt alakot az alapzaton. A technológia megfelelő kis nyomtatókhoz is, ami a jövőben új utat nyit meg a speciális otthoni használathoz. A háromdimenziós nyomtatással versengő módszerek is lézert használnak, de folyékony fotopolimerek helyett por alakú anyagot, amelyet speciális technológiákkal a kívánt formára alakítanak. A harmadik módszer por alakú anyagot, és folyékony kötőanyagot használ.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Itt az új 4K felbontású televízió

A Sony nemrég egy igazi csemegével állt elő. Az X85 TV egy igazi élményt nyújt …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük