Kezdőlap » Elektronika » Milyen lesz a számítástechnika jövője?

Milyen lesz a számítástechnika jövője?

Elterjednek-e a kvantumszámítógépek 2050-re? Az Intel egyik alapítójáról, Gordon E. Moore-ról elnevezett Moore törvény szerint a számítógépek kapacitása 18 havonta megduplázódik. Ám ez a sebesség nem nőhet örökké exponenciálisan. Elmondható, hogy a a mikrochippek gyorsasága már nem is nő- mondta Dr.Scott Aaronson, aki a Massachusetti Technológiai Intézet számítástechnikai kutatója .- Az alkatrészek ma már olyan aprók, hogy ha gyorsabban működnének, túlhevülnének.
A teljesítménynövelés folytatására a számítógépgyártók mind több és több processzort pakolnak a chipekbe. Ám ezeket a „multicore” processzorokat nem minden számítástechnikai feladat képes teljes egészében kihasználni, és huszonvalahány év múlva egyértelművé válik majd, hogy a chipek méretét nem lehet a végtelenségig csökkenteni.
A tranzisztorok új generációi továbbra is folyamatosan növelik majd a számítógépek kapacitását, bár nem olyan gyorsan, mint azelőtt. Eközben a tudósok technológiák több variációját foldozzák egybe, például molekulákból és lézersugarakból készítenek tranzisztorokat, 3D-s chipekbe rendezve, röntgenes gravírozó technikával.
Aaronson szerint Moore törvényének lelassulása csak akkor volna elkerülhető, ha valamilyen forradalmi találmánnyal sikerülne a szilikont helyettesíteni. Lehetséges a fizikában, anyagkutatásban és egyéb területeken elért áttörések további nagyságrendbeli javulást eredményezhetnek a számítástechnikai eszközök gyorsaságában.
Ígéretesnek tűnnek például a kvantumszámítógépek. Már készültek olyan aprócska méretű prototípusok, amelyek egyszerűbb számításokra képesek, de az egyelőre nem tisztázott, hogy a technológia méretarányosan megnövekedhet-e annyira, hogy a chipgyártók elkezdhessék a nagyobb, hasznos gépek tömeggyártását.
A kvantumszámítógépek olyan eszközök, amelyek egyes atomok alapján végzik számításaikat, kihasználva a kvantummechanikában tapasztalt furcsa viselkedésmódokat, így bizonyos feladatokat lényegesen gyorsabban oldanak meg, mint bármilyen mai komputer. Nem képzeletbeli szupergyors számítógépek azonban, amelyek bármit azonnal kiszámítanak, és csak egyes feladatok esetében gyorsítják fel a megoldást.
A biztonsági kódok feltörése például megoldható volna ezekkel a gépekkel.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Dell Alienware 17 laptop

Egy brutális teljesítményű laptop a Dell egyik gyöngyszeme, a Dell Alienware 17. Kifejezetten játékok futtatására …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük