Kezdőlap » Családi élet » Milyen lelki problémát okozhat az iskolakezdés?

Milyen lelki problémát okozhat az iskolakezdés?

Mit tegyünk, ha a várt izgalom elmarad az iskolakezdés hatására? Gyermekünk öröm helyett magába zárkózik és visszautasít minden új lehetőséget, ami rá vár? Tekintetében félelem tükröződik, nem nyúl a könyvekhez, érdeklődése szinte egyenlő a nullával. A gyerekeknek hatalmas változás egy ismeretlen környezet. Hiszen megváltozik minden körülötte. Az iskolaterem az osztályfőnök. Ha még nincsenek barátai, akik várják rengeteg élménnyel, egyedül lépi át a kaput, bizony nehéz megbirkózni a feladattal. A szülőnek nincs más dolga, segíteni.

Beszélgetni vele, magyarázatot adni kérdéseire. Bevonni magunkat és a tanárát problémáiba, hogy minél hamarabb levegyük a terhet, ami a vállát sújtja. Bizalmat és szeretet adni és sosem szabad kételkedni fejlődő egyéniségében. A biztonságos otthon elhagyását némelyik gyerek nehezen viseli. Sajátos világa mélyén kialakul egy nézet, ahol a személyhez való kötődés elveszik és átveszi helyét a teljesítmény. Néha nehezen birkóznak meg vele, de muszáj. A szülőknek át kell hidalni a mély szakadékot és segíteni, hogy méltó tagja legyen a társadalomnak. Felkelteni érdeklődésüket az iskola adta lehetőségekre.

Sokat beszélgessünk az iskola után, üljünk le vele a házi feladat elkészítésének perceire. Mert, ha rossz irányba keresgetünk, elítéljük, tönkre tehetjük kialakuló tehetségét és személyisége nem fejlődik ki. Ennek a túlzott szülői aggódás az oka, amivel kárt okozunk törékeny világában. Segítségünkkel a beilleszkedési zavara lassan feloldódik, idővel részt tud venni a foglalkozásokon. Irányíthatjuk, meghatározhatjuk melyik tantárgyban a legjobb és ösztönözzük magán tanárválasztással. Ez nem biztos, hogy a megfelelő gyermekünk idealizálására. Sőt károkat okozhatunk és magányossá válik. Keretek közé sodorjuk, rivalizálni kezd, mert meg akar felelni az anyai, apai szeretetnek. Adjunk kapaszkodót érzelmekkel, fogjuk a kezét, oldjuk fel a gátlásait. S a menedék, amit kínálunk, előbb-utóbb előnyére kovácsolódik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Válás gyermekszemmel

A válás intézménye kis hazánkban elfogadott, sőt megszokott jelenséggé vált. Évi 45 ezer regisztrált házasságkötésre …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük