Kezdőlap » Karrier » Milyen lehetőségeket kínál(na) a távmunka?

Milyen lehetőségeket kínál(na) a távmunka?

A távmunka jelentőségét hazánkban még nem ismerték fel, vagy nem ismerik el. A távmunka lényege az, hogy a munkavállaló olyan szellemi tevékenységet végez, amely fizikailag bárhol megoldható, ahol az ehhez szükséges technikai feltételek adottak. Az ez alatt értendő technikai feltétel általában a számítógépet és az internetelérést jelenti.
A távmunka ugyanúgy történhet alkalmazotti státuszban, munkaszerződéssel, mint a munkáltató telephelyén történő munkavégzés. Egyik előnye, hogy a munkáltatót az adott munkavállalóra eső rezsiköltség nem terheli. Természetesen vannak olyan munkáltatók, akik ennek a költségnek a finanszírozásába beszállnak.
Bármilyen hihetetlen az ebben a formában végzendő munkát a Munka Törvénykönyve is szabályozza.
A távmunka előnye, hogy nem csak munkaszerződés keretében végezhető, hanem megbízási jogviszonnyal is vagy önfoglalkoztatás keretében.
Hátrányaként szoktuk emlegetni azt, hogy a munkáltató a munkavégzést kevésbé tudja felügyelni. Ezt viszont könnyen ki lehet küszöbölni, s talán ellenőrizni sem kell annyira a munkavállalót ilyen esetben, hiszen a távmunkát éppúgy el kell végezni, mintha a telephelyen ülnénk. S a távmunka könnyített feltételeit nagyon is precíz és pontos munkavégzéssel igyekeznek megtartani a munkavállalók.
Kisgyermekes anyukák, egyedülálló szülők életében nagyon nagy segítség lenne, ha ebben a formában dolgozhatnának. Így nem kellene táppénzre menni, ha beteg a gyermek. A dolgozó fizetése sem esik ki, a munkáltatónak sem kell nélkülöznie vagy pótolnia az alkalmazottat. A szabadságolások idején sem keletkezne munkaerő-hiány.
A munkavállalók a munkába járás közvetlen és közvetett költségét is megtakaríthatnák.
Hazánkban nagy a munkanélküliség, amelynek egyik oka a munkáltatókat terhelő, összetett és hatalmas összegű adók, amelyeket sajnos a vállalkozási tevékenységen belül előállított értéktől függetlenül is meg kell fizetni, ezen kívül az egyéb járulékos költség is csökkenti a nyereséget. A bevétel csökkenését és a növekvő adók megfizetésének terheit a dolgozói létszám csökkentésével igyekeznek megoldani, ami szintén a termelékenység csökkenéséhez vezethet.
A gazdaság helyreállításához, a fizetőképes piaci kereslet növeléséhez a foglalkoztatottságot (is) növelni kell. Ennek egyik, viszonylag olcsó és egyszerű módja a távmunka. A munkanélküli, aktív korú lakosság boldogan dolgozna így minimálbérért is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ki a jó tanár?

Elkezdődött az újabb tanév, és a tömegközlekedési eszközökön már lehet hallani, hogy „milyen hülye ez, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük