Kezdőlap » Baba-mama » Milyen legyen a babaszoba?

Milyen legyen a babaszoba?

Ha baba érkezik a családba, otthonunk bizony némi átalakításra szorul. Célszerű az új helyiséget úgy megtervezni, hogy amikor a gyermek kinőtt a csecsemőkorból, akkor is jól érezze magát benne.
Figyelembe kell venni, hogy mire lesz szüksége, és az is fontos, hogy a saját életterünkkel is sikerüljön összhangba hozni.
Fontos, hogy a babának már a kezdetektől legyen egy saját kuckója. A biztonságérzetét növeli, ha mindig ugyanazok a tárgyak, bútorok és színek veszik körül.

Kezdetben nem fontos a külön helyiség, tökéletesen megfelel neki egy védett sarok a szülők szobájában. Ez a terület egy szekrény, vagy egy polc segítségével le is választható. Arra fokozottan figyeljünk, hogy a kicsi halló-és látótávolságban legyen, de pihenését semmi ne zavarja. Vidáman, színesen rendezhetjük be, de azért arra ügyeljünk, hogy ne legyen zavaróan tarkabarka.

Ideális esetben a babának saját szobája lesz. Nem szükséges minden csipkés, baldachinos, bölcsőt megvásárolnunk. Gondoljunk arra, hogy a gyerek gyorsan nő, ezeket hamar megunja, kinövi, és le kell cserélni mindet.
Az újszülöttnek nincs szüksége túl sok bútorra, csak az alapvető igények kiszolgálása legyen a cél. Ne zsúfoljuk tele a szobáját, hagyjunk elég teret, hogy amikor majd felcseperedik, legyen elég helye játszani. Kezdetben elég a mózeskosár, aztán majd érdemes olyan kiságyat vásárolni, amely a gyerek növekedésével együtt alakítható. Célszerű úgy elhelyezni, hogy könnyen hozzáférhessünk a kisbabánkhoz. Kemény matracot válasszunk. A kókuszmatrac erre a célra kiváló választás. Természetes alapanyagú, jól szellőző, átengedik a nedvességet. A pelenkázót nem használjuk sokáig, ezért nem is muszáj ilyet vásárolni. Egy asztalra tett pelenkázó matrac éppen megfelel erre a célra. Hasznos egy polcot is tenni a pelenkázó közelébe, amit gond nélkül el tudunk érni. Így mindig kéznél lesznek a babaápoláshoz szükséges dolgok. Célszerű egy karfás fotelt is elhelyezni a szobában, ami az anyuka kényelmét szolgálja szoptatás közben.
Az előre látható tervezéssel sokat spórolhatunk. Mindent összevetve, a szoba inkább legyen praktikus, rugalmasan alakítható. Az újszülött, majd a kúszó-mászó baba, és később az örökmozgó óvodás is jól érezze magát benne.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért van különbség a terhesség kora és a magzat kora között?

Sok kismamát zavar össze, hogy az orvos egyszer a terhesség hetéről beszél, máskor a magzat …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük