Kezdőlap » Látnivalók » Milyen látványosságokat rejt az Egri vár ?

Milyen látványosságokat rejt az Egri vár ?

Még be sem lépünk a várba, máris akad látnivaló: a XVI. század második felében épült főkapu mellett jobbra áll a törökök által emelt kapuvédő bástya, a barbakán. A kapu melletti falon Tar István és Illés Gyula nagyméretű bronz domborműve az 1552-es hősies várvédelmet ábrázolja. A várba belépve a magas falak, bástyák és ágyúmásolatok fogadják a látogatókat – és a pénztárak, információs pavilonok.

Ezután a lövésekkel áttört Gergely-bástyához jutunk, amelyet Bornemissza Gergely várkapitány építtetett. Mellette áll a vár középkori főkapuja, a Hippolit-kapu. Nevét az itáliai származású Estei Hippolit egri püspökről kapta, akinek színes családi címerfreskója a kapu feletti mezőben látható. Tovább haladva elérjük az 1540-es években épített Varkocs-kaput. Ezután jutunk be a belső várba. Jobbra magasodik a vár legimpozánsabb ágyúdombja, a XVII. századi Szép bástya vagy Kálvária-domb. A tetején lévő három fakereszt arra utal, hogy a XIX. században ez volt az egyházi körmenetek végső pontja. A domb alatt van a vár 36 méter mély, középkori kútja, fölötte a rekonstruált kútházzal.

Az ajándékárusító sátrak mellett láthatjuk az ispotály falmaradványait. Pincéjében ma vendéglátóhely és íjászpálya működik. A palotaudvarra vezető kapualjba Zala György bronz domborműve a várvédelmet ábrázolja. Az udvaron a látogató elé tárul a vár legértékesebb építészeti emléke, a gótikus püspöki palota. Földszintjén van a Hősök terme, a várvédők emlékét idéző kegyeleti hely. A palota földszintjén lévő termek múzeumi foglalkozásoknak, időszaki tárlatoknak adnak helyet. Az emeleten az egri vár történetét bemutató kiállítás várja a látogatókat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Villányi borvidék

Villány települése borairól és pincesoráról ismert. Baranya megyében található és 2500 lakost számol. Villány környékén …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük