Kezdőlap » Látnivalók » Milyen látnivalókat nyújt a flandriai Antwerpen?

Milyen látnivalókat nyújt a flandriai Antwerpen?

Belgium második legnagyobb városa Antwerpen, Flandria nagyvárosának is nevezik, és egyben a gyémántkereskedelem városa is, és Brüsszeltől közel 40 km-re található.
A területen már a III. században is frízek éltek. Ott, ahol ma a Steen Hajózási Múzeum áll, a XI. században nagy vár épült. Antwerpent Brabant hercegei 1221 -ben ismerték el városként. A XV. Században jelentős kereskedővárossá fejlődött, amelyet Európa első tőzsdéjének megalapítása is mutat. Ugyanakkor a művészet is virágzott, legfontosabb képviselője Peter Paul Rubens volt. Miután
1648-ban a münsteri béke alapján lezárták a Scheidét, Antwerpen tengeri kijárat hiányában kereskedővárosból kézműves-várossá alakult.
Különösen a takácsok, az asztalosok és a szőnyegszövők örvendtek jó hírnévnek. 1792-ben a Schelde újra hajózhatóvá vált, emellett Napóleon hadászati okokból továbbfejlesztette a kikötőt.
Antwerpen területi kiterjedése igen nagy, de mindössze 470 000 lakost számlál. Itt természetesen valami olyanra kíváncsi a látogató, amit Brüsszelben nem látott – ez pedig a kikötő. 50 perces, illetve 3 órás hajóúton is részt vehetünk. Az indulási hely mindig a Steen. Az antwerpeni kikötőben évente közel 62 millió tonna rakományt rakodnak át konténerekbe, ezzel a város Rotterdam után a második helyen áll Európában. Amint visszaértünk a körútról, a kikötőhelynél rögtön meglátogathatjuk a Burg Steenben található Hajózási Múzeumot.

Innen mindössze néhány lépés a Grote Markt. Amelynek épületeit – a brüsszeli piactérhez hasonlóan – itt is a céhek és a kereskedők építették. Sok oromzaton az adott céhek védőszentjeit láthatjuk.
A Stadhuis a flamand építészet mintapéldája. A 78 méter széles és 56 méter magas épületet Cornelis Floris építette 1 561 és 1565 között. A főtér közepén található alak Druon Antigonus, a mondabeli óriás, akinek a város a nevét köszönheti. A hagyomány szerint adót nem fizető matrózok karját letépte, és a folyóba vetette (flamandul: hand werpen – “kezet dobni”). A látogató gyorsan észreveszi a csúcsos tornyot, amely az Onze Lieve- Vrouwekathedralé, Belgium legnagyobb gótikus templomáé. A torony 122 méter magas, és jól szemlélteti a gótika átmenetét a reneszánszba.
A székesegyház építését 1362-ben kezdték el, de csak a XVI. század közepén fejezték be véglegesen. A héthajós templomban a város leghíresebb szülötte, Rubens három képe látható: a főoltárnál az 1626- ban készült “Mária mennybemenetele”, a déli kereszthajóban az 1612-es “Krisztus levétele a keresztestről “, valamint az északi hajóban 1610-ből “A kereszt felállítása ”
A székesegyházban gyakran rendeznek orgonakoncerteket is.
Hogy miként élt Rubens mester, azt a Rubenshuis-ban tekinthetjük meg. A palotát 1613 és 1617 között, a mester tervei alapján építették a reneszánsz és barokk stílus keverékében és leginkább egy olasz palazzora hasonlít. A helyiségeket arannyal díszített bőrbútorokkal rendezték be, természetesen a festő
számos műve is megtalálható itt, így pl. az 1600-ban készült “Ádám és Éva “, vagy az 1629- 30-ban festett önarckép, amely az 53 éves művészt büszke arckifejezéssel és csillogó szemekkel ábrázolja. Mi volt ennek az oka? A közelgő házasságkötése második feleségével, Fourment-tel. Eredeti XVI. századi nyomda tekinthető meg a Vrijdagmarktnál talál ható Plantin Moretus Múzeumban. 1576-ban ebben a házban telepedett le Christof Plantin nyomdász, aki hivatásának egyik legelismertebb európai
mestere volt, 1570-ben II. Fülöp királytól még a ” Király főnyomdásza ” címet is megkapta. Plantin gazdagon díszített ima- és zsoltárkönyveket nyomtatott.

Antwerpen hagyományos szerepét (a gyémántkereskedelem és a drágakő-megmunkálás központja) részletesen dokumentálják a Gyémántmúzeumban,
míg négy évszázad előkelő ruhadarabjait és fiatal divattervezők ragyogó elgondolásait a MOMU Divatmúzeum hozzáillő környezetében tekinthetjük meg.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük