Kezdőlap » Látnivalók » Milyen látnivalók vannak Oroszlányon?

Milyen látnivalók vannak Oroszlányon?

Oroszlány, egy Komárom- Esztergom megyében található kisváros, amit 2013 januárjában 18 600 fő lakott. A Vértes hegység lábánál található, Budapesttől nyugati irányba. Oroszlány egyes információk szerint onnan kapta a nevét, hogy a várost, még a középkorban birtokló családban két neveletlen nemesi úrnő volt, akik egyszer hatalmasan összevesztek, és felgyújtották egymásra a saját kúriájukat. Amint apjuk meglátta ezt, elnevezte ezt a várost a rossz lány kifejezés után Oroszlányra.
A várost több részre tagolhatjuk fel, azonban a főbb látnivalói szó szerint behatárolják. A Haraszt hegyen áll a híres Oroszlányi Víztorony, amit 1960-ban építtettek, és ami egészen 1990-ig látta el a város vízszükségleteit. Ez külalakra egy igenérdekes építmény, mivel úgy néz ki, mint egy fejre fordított harang. A másik ilyen látványosság, a Fürst Sándor által épített Városkapu, amelyet Oroszlány bejáratának is szoktak nevezni. Az eredeti városkapu az 1980-as években szinte már omlásnak indult, azonban a rendszerváltás után felújításra került, és még a mai napig is így tekinthetjük meg.
Oroszlánynak múzeumok terén egy hatalmas bányászati gyűjteménye van, amit az úgynevezett XX-as akna területén hoztak létre, és még a mai napig rengeteg ember látogatja évről-évre. A városban egy katolikus, és egy evangélikus templom is található, amik egyenként 300 évesek. Oroszlány egy híres köztéri kúttal is rendelkezik, ez nem más, mint a Topolya kút, amit a város 300. évfordulójára tervezett Kugl György.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mit láthatunk Zalaegerszegen?

Zalaegerszeg, a zalai-dombságban található. A Zala kistája a Göcsej, melyet a “görcsös” , dimbes-dombos szóból …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük