Kezdőlap » Látnivalók » Milyen látnivaló a Madridi Puerta del Sol?

Milyen látnivaló a Madridi Puerta del Sol?

A Puerta del Sol, magyarul Napkapu tér elnevezése az 1570-ben lerombolt városkapuból ered. Maga a kapu úgy helyezkedett el, hogy a városba igyekvők a nappal szemben haladtak, és annak fényétől elvakulva léptek a városba. A tér a nagy birodalmi fénykort szimbolizálta, hiszen a tengeren túli területekkel együtt hatalmas volt a spanyol királyság. A tér a későbbi történelmi időkben is nagy szerepet kapott, mert a madridiak itt szálltak szembe Napóleon katonasága ellen, 1808-ban. A kivégző osztag előtt álló hazafiakat jeleníti meg Goya két festménye, amelyek a Május 2-a (Harc a mamelukok ellen), Május 3-a (Madrid védőinek kivégzése) címet viselik.
A tér nem csak a Madridba érkező turisták, hanem a madridiak központi tere is. A szinte mindig zsúfolt félkör alakú tér közepén áll Madrid híres címerállatának szobra, az” eperfáról legelésző medve”, amely a buszok, taxik oldalán és képeslapokon is gyakran látható. A jelkép eredete a XIII. század elejére vezethető vissza. VIII. Alfonz király a Las Navas de Tolos-i
ütközetben megdöntötte az Almohádok uralmát. A seregében harcoló Madridiak saját zászlajuk alatt indultak csatába, amin egy medve volt látható. A címerállat kiválasztásának az a magyarázata, hogy Madridi erdők környékén sok medve élt a korábbi időkben, és ezért ezt az állatot örökítették meg a címerpajzson. A mackó aztán annak rendje és módja szerint felegyenesedett, két lábra állt, és a környéken honos eperfáról kezdett lakmározni.
A medve szobor átellenes oldalán egy másik Madridi jelkép magasodik, a Tio Pepe embléma neonfénye valóságos világítótorony az éjszakai Madridban. Az 1934-ben épült ház homlokzatán látható embléma, a jellegzetes és híres spanyol sherry-t reklámozza. A sherry szülőhelye Andalúzia, és közel 3000 éves múltra tekint vissza. A nedű igazi népszerűségét az Erzsébet-kori Angliában érte el, és vált az angolok nemzeti italává.
A Puerta del Sol déli oldalának legnevezetesebb épülete a Casa de Correos a postapalota. 1768-ban kezdték meg építését, a megrendelő II. Károly király volt. Az épület jellegzetes harangtornya valódi különlegesség, hiszen évente csak egyetlen alkalommal szilveszter éjjelén szólal meg, hogy köszöntse az új esztendőt. 1847-1939 között a Belügyminisztérium otthona volt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük