Kezdőlap » Elektronika » Milyen következményei lehetnek a pc elkoszosodásának?

Milyen következményei lehetnek a pc elkoszosodásának?

Kissé lesarkítva, de a számítógép minden molekulája vonzza a port. Erről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, s így a rendszeres portalanításáról is. Legtöbbször megelégszünk azzal, hogy a háza tiszta, s ami belül van – és nem látunk – az marad úgy ahogy van, mígnem komoly probléma nem lesz belőle.
Talán a hűtőbordák porosodása a leggyakoribb probléma. A porszemek berakódnak a közéjük, ami miatt romlik a hűtési teljesítményük. A ventillátorok nagyobb fordulatszámon kezdnek el pörögni, megnövekedik az áramfelvételük is, így észrevétlenül egyre többe kerül a gép használata.
A nem megfelelő hűtés miatt akadozhat a működés, időnként lefagyhat a gép. Szélsőséges esetben előfordulhat az is, hogy hirtelen tönkremennek alkatrészek benne. Akár fontos munka elvégzése közben, s az adataink is odaveszhetnek.
Ha még dohányzás is van az adott helyiségben, az megsokszorozza a por pusztító hatását, hiszen a dohányfüsttel összetapadva mágnesként vonzzák a további szennyeződéseket a gép belsejébe.
A hővezető paszta kikeményedéséért is felel az elkoszosodás,. A kikeményedett paszta nem képes ellátni a feladatát, vagyis elvezetni a hőt az adott felületről, amely így túlmelegedik, s gyakorlatilag leég az adott alkatrész.
A klaviatúra nem csupán a külsején lesz zsíros az ujjnyomoktól, hanem a belsejében is felgyűlnek különféle szennyeződések. A kellemetlenség mellett, amely egy-egy karakter „kimaradását” jelenti, kockázati tényezőként szerepelhet a baktériumok felszaporodása is. Gondoljunk csak bele : hányan esznek internetes barangolásaik közepette? Igen, ugyanazzal a kézzel, amivel a billentyűzetet püfölik…
Mindezek miatt nagyon fontos, hogy félévente, de minimálisan évente egyszer átessen a személyi számítógép is egy alapos nagytakarításon. Így biztosíthatjuk, hogy akár hosszú évekkel megnövekedjen az élettartama, nem kevés pénzt spórolva meg ezzel!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Itt az új 4K felbontású televízió

A Sony nemrég egy igazi csemegével állt elő. Az X85 TV egy igazi élményt nyújt …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük