Kezdőlap » Betegségek » Milyen a kötőhártya gyulladás?

Milyen a kötőhártya gyulladás?

A kötőhártya a szemfehérjét és a szemhéj belső részét borító áttetsző nyálkahártyaréteg. A szem védelméért és nedvesen tartásáért felelős. Felszínét erek hálózata borítja, mely normál helyzetben nem látható. A kötőhártya gyulladás a leggyakoribb szembetegség (latinul conjunctiva). Megkülönböztetünk gyulladásos, fertőzéses, illetve allergiás megbetegedést, de okozhatja szemszárazság, idegen test vagy vegyszer szembe kerülése. Tünetei a szem kipirosodása, vagy rózsaszínes elszíneződése, szemviszketés, a szem váladékozása. Sokszor csak az egyik szemen jelentkeznek a tünetek, amelyek átvándorolnak a másik szemre is. A látást ritkán befolyásolja. Mind a bakteriális, mind a vírusos kötőhártya gyulladás fertőző, ezért körültekintőnek kell lenni a továbbfertőzés lehetősége miatt, főleg kisgyermekes közösségekben. Gyakran a felső légúti betegségek kísérője. A vírus okozta megbetegedés során a szemből vizes váladék folyhat, míg a bakteriális változatnál a váladék sűrű, sárgás. Az allergiás kötőhártya gyulladás viszketéssel és könnyezéssel jár.
A tünetek bár kellemetlenek de maguktól is elmúlnak. A bakteriális fertőzés kezelhető orvos által felírt antibiotikus szemcseppel vagy szemkenőccsel. A vírusos kötőhártya gyulladás nem kezelhető antibiotikummal, a vírusfertőzés lezajlását követően múlik el, de a tünetek enyhíthetők gyógyhatású készítményekkel.
Amennyiben fertőző kötőhártya gyulladásunk van, ügyelnünk kell arra, hogy ne nyúljunk kezünkkel a szemünkhöz, kerüljük a kontaktlencsét és a sminket, a gyerekek pedig ne érintkezzenek más gyerekekkel. Mindenképpen mutassuk meg orvosnak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szemölcs

Sokan halhattunk vagy akár megtapasztalhattuk a testünk bármilyen részén a szemölcs jelenlétét . Ez a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük