Kezdőlap » Családi élet » Milyen körülmények között tanuljon a gyermek otthon?

Milyen körülmények között tanuljon a gyermek otthon?

Sokan főzés, vasalás, vagy éppen TV nézés közben ültetik maguk mellé, vagy az asztalhoz a gyerkőcöt, hogy na, akkor kezdjünk neki a házi feladatnak vagy a gyakorlásnak. Bele sem gondolnak, hogy a helyszín megfelelő-e, kényelmes-e a póz vagy éppen vannak-e zavaró hatások.

A tanuláshoz mindenféleképpen jelöljünk ki egy adott helyet a házban, amelyhez mindig, minden körülmények között ragaszkodjunk. Ez a legjobb, ha a gyerek szobájában kialakított íróasztal. Az íróasztalnál a pici üljön szemben a fénnyel, lehetőleg az asztal ablak elé kerüljön. A szék legyen háttámlás, kényelmes, a gyermek magasságához igazított méretű. Ha tudunk, vásároljunk kifejezetten tartást javító széket, ez a fejlődésben lévő szervezet számára nagyon fontos.

Mindig, minden körülmények között szoktassuk hozzá egy napi menetrendhez: például ha hazajött az iskolából/szakkörről/napköziből, akkor egyen egy keveset, lazítson, nézzen egy kis TV-t vagy játsszon, majd egy adott időpontban üljön le és végezze el a feladatait. Nehéz ezt betartatni velük, de ennek a rutinnak hosszú távon is hasznát látják, ha még ők nem is érzik ezt annyira.

A tanulás közben ne legyenek zavaró hatások a szobában, például egy bekapcsolt Tv vagy rádió. Ne tegyünk a gyermek közelébe ételt, nem fog egyszerre tanulni és enni, így a finomság csak elvonja majd a figyelmét. Ha esetleg mégis enne közben, akkor biztosra vehetjük, hogy pár nap múlva a teljes menüt meg tudjuk mondani a füzetében lévő foltok alapján.

Neveljük arra, hogy ha tanulás van, akkor tanulás van. Ne ugráljon fel játékokért, vagy ne simogasson 5 percenként háziállatot, ne akarjon 10 percenként inni. Értessük meg vele az ő szintjén, hogy ez nem hasznos, időhúzás és sokkal hamarabb mehet játszani, vagy töltheti velünk az idejét, ha rendesen, nyugodtan végigcsinálja a feladatait.

Természetesen ezeknek a szabályoknak a kialakítása a szülők feladata. Igazítsuk úgy a kicsi dolgait, hogy illeszkedjen a mi napirendünkbe is, neki is a legoptimálisabb időben legyen és közben tudjon lazítani vagy segítséget kérni tőlünk ha elakadna.

A felsorolt szabályok bevezetése és betartása nem néhány nap alatt történik, de ha következetesek vagyunk, akkor néhány hónap után elérhetjük a kívánt hatást. Ezzel pedig nem csak a saját életünket és gyermekünk jelenlegi életét tesszük könnyebbé, hanem a jövőbeni tanulását is elősegítjük majd.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Különélés vagy válás gyermek szemmel

Mindenki boldog, gondtalan életre vágyik, mégis akadnak családok ahol a problémák megoldását nem tudják együtt …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük