Kezdőlap » Betegségek » Milyen kór a Tüdőgyulladás ?

Milyen kór a Tüdőgyulladás ?

Tünetei: “Erőtlen”, nedves, kínzó köhögés, rendszerint orrszárnyi légzéssel (az orrszárnyak finoman emelkednek minden belégzéskor), a szegycsont felső és alsó szélénél behúzódások, a ziháló légzés ütemében. Esetleg enyhébb – súlyosabb szederjesség a szál körül, magas láz, nagyfokú elesettség, levertség, a betegnek még beszélni sincsen ereje, kedve. Ezek az általános tünetei a típusos tüdőgyulladásnak, azonban az esetek többségében nincsen minden tünet így együtt.

A tüdőgyulladás néha meglepően enyhén zajlik le. Oka:többnyire baktériumos, ritkábban vírusos, esetleg ritkán gombás festőzés, néha kémiai, fizikai ártalom. Rendszerint valamilyen “hurutos” betegség előzi meg (nátha, torokgyulladás, mandulagyulladás, hörghurut). Teendők: A láz, rossz közérzet, nyűgösség, erőtlenség, köhögés, étvágytalanság miatt nehéz a dolga a betegnek és a környezetének egyaránt. A betegszobát még télen is gyakran, alaposan ki kell szellőztetni. Ha van terasz, vagy kert, ki kell fektetni a jól felöltöztetett, bebugyolált gyermeket a szabad levegőre, persze csak akkor, ha nincsen kánikula, vagy köd.

A hideg levegőn enyhül a légszomj. A közvetlen, erős napfény ártalmas. Nehéz feladat lehet a rendszeres itatás, etetés. Az evésre való buzdítást nem szabad túlzásba vinni. Amint javul az állapot, megjön majd az étvágy is. Rendszerint be kell adni a rendelt antibiotikumot, szükség szerint a lázcsillapítókat. A tüdőgyulladás még a mai, nagy hatású gyógyszerek mellett is eltart legalább egy hétig, de néha tovább is. Az ezt követő lábadozás idején “öregurasan” kell élnie a gyereknek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan előzhető meg a cukorbaj?

A cukorbaj korunkban észlelhető előrenyomulása szoros összefüggésben áll az életmódunkban végbement változásokkal. Így elsősorban a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük