Kezdőlap » Művészet » Milyen könyv Peter Hessler: Kína országútjain?

Milyen könyv Peter Hessler: Kína országútjain?

Utazni többféleképpen lehet. Turistaként meglátogatni egy országot, utazni benne vagy ott élni hosszabb-rövidebb ideig. Aki egyiket sem tudja megtenni, az legalább olvasson el egy ilyen kiváló könyvet, hiszen a szerző szemén keresztül képet kaphat az országról.
Peter Hessler amerikai író, újságíró már bebizonyította előző könyvével (Két év Kínában), hogy közelről ismeri Kínát. Ezt az ősi, átalakulóban forrongó, vadonatúj, de mindenképpen bámulatra méltó és sokszor teljesen abszurd, kontinensnyi országot.
A szerző kibérel egy autót, és nyakába veszi Kína zegzugos útjait. Hisz a selyemút és a Nagy Fal sem egyetlen egybefüggő vonalvezetésű rendszer, hanem utak és falak szövevénye. Az autóvezetői vizsgakérdések néha hihetetlenül viccesek, miközben teljesen komolyan gondolják. Annyi bizonyos: a szerző szeretetteljes szemszögén át mélyebb rálátásunk lehet az emberek lelkivilágára. Hosszú időt tölt ugyanis egy kis faluban kibérelt házban, ahol összebarátkozik az egyik családdal. A kisfiútól gúnynevet is kap”szörnyeteg bácsi”.
Kínában nem olyan szörnyű eltévedni, mert senki sem tudja pontosan merre tart. Ez a mondat híven tükrözi az átalakulási folyamatot, mely épp a könyv írása idején szökkent szárba. Ahogy az ősi kultúra fölé telepedett a „kulturális forradalom” és a kommunista eszme, majd az éppen hogy kibontakozó piacgazdaság, az egy rendkívül színes, érdekes és ellentmondásos elegyet hozott létre, megfejelve a kínai emberek gondolkozásával. Bepillantást nyerhetünk a szinte újszülött kínai autógyártás és a közúti közlekedés abszurd részleteibe is.
A szerző közel megy az országhoz, az útjaihoz, és leginkább a lakóihoz, kisvárosokon és elnéptelenedő falvakon át, néha a szabad ég alatt sátorozva, máskor kamionsofőrök által kedvelt szállásokon, időről időre összecsattanva a hatóságokkal.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miről szól a Feed – Etetés című könyv?

Manapság már minden cuki, a vámpírok aranyosak, dögösek, a vérfarkasok fél pucéran mászkálnak a filmekben, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük