Kezdőlap » Művészet » Milyen könyv Bill Byrson : Shakespeare –Az egész világ színház

Milyen könyv Bill Byrson : Shakespeare –Az egész világ színház

Shakespeare-ről talán már mindent megírtak. Mégis újra és újra foglalkozni kell vele. Nem tudott ellenállni Bill Byrson sem a csábításnak, amikor megírta Shakespeare című könyvét, de belátta, sok újat már nem mondhatna, ezért igen bölcsen annyit tett, hogy a rengeteg Skapespeare-tanulmány eredményeit, tanulságait összefoglalta egyetlen könyvbe, egyedi humorral, iróniával. Sok újat tehát nem tudhat meg, aki kézbe veszi a könyvet, de kaphat a nagy drámaszerzőről egy átfogó képet, persze sok rejtéllyel és homállyal, ami mind a mai napig övezi személyét.
Shakespeare-ről temérdek tanulmányt írtak már, rengeteget kutatták életét, sőt akadtak olyan kutatók is, akik életüket szentelték annak, hogy poros archívumokban fellelhető XVI-XVII. Századi irományokban rábukkannak nevére, vagy valamilyen utalásra.
Byrson az érdekesebb kutatásokról ír, ami néha szórakoztatóbb és tanulságosabb, mint maga Shakespeare kora. A kutatások áttekintése során arra a következtetésre jutott, hogy szinte semmi sem bizonyos Shakespeare körül, semmi bizonyosat nem tudunk a nagy drámaszerzőről. Még kézírását sem ismerjük, sőt nevét is csak az utókor határozta meg ebben a formában.
Byrson rendkívül szórakoztató, szellemes és nem szószátyár könyvének olvasatán arra következtetésre juthatunk, amire a szerző is: nem sok adat kerülhet elő már Shakespeare-ről, akinek még a létezését is sokan kétségbe vonják.
Ám bárki is volt, vagy bárki is írt, William Shakespeare név alatt, olyan műveket adott a világnak, amelyeken-saját kortársait is beleszámítva- immár 500 éve sírnak és nevetnek az olvasók, s színházlátogatók, ragtól és műveltségtől függetlenül.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A Ford graffitiseket keres budapesti forgatásához

A Ford egy igazi sztárral forgat Budapesten 2013. március 23-24-én: Ken Block, a gymkhana koronázatlan …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük