Kezdőlap » Esküvő » Milyen költségekkel számoljunk az esküvőnél?

Milyen költségekkel számoljunk az esküvőnél?

A legalapvetőbb költség a polgári házasságkötéshez fűződik. Házasságot kötni a hivatalban, munkaidőben, extrák nélkül ingyen van, innen indulnak fölfelé az árak, ha hétvégi időpontot, külső helyszínt, extra meglepiket, stb. szeretnénk.
Az egyházi házasságkötés ára egyházanként és paponként/lelkészenként, stb. változik. Ismerek olyan papot, aki ingyen adja össze a házasulandókat, máshol addig szóba sem áll a fiatalokkal, amíg nincs visszamenőleg befizetve az egyházadó, kifizetve a stólapénz, hozzájárulás a virágokhoz, stb. Az előzetes jegyesoktatásért viszont nem kell fizetni.
A két szertartáshoz rengeteg kiegészítő költség járul a rokonság utaztatásától (pl. busz bérlése az időseknek és a gyerekeknek) a vőfély díján keresztül a virágdíszítés, autóbérlés, menyasszonyi ruha, öltöny, sminkes, fodrász, koszorúslányok, örömanya, zenészek, stb. díján keresztül.
Ha a lakodalmat is tekintjük, akkor viszont összehasonlíthatatlanul a legnagyobb költség a vendégek megetetése. A legspórolósabb módon ez kimerülhet egy kellemes délutáni piknikben valamilyen szép környezetben, a legdurvább esetekben pedig drága kastélyszállóban magába foglalja az ebédet, vacsorát, a másnapi reggelit, és akár még a szállást is. Könnyű belátni, hogy a lakodalom költségeit elsősorban itt lehet jelentősen lefaragni: ne hívjuk meg azokat, akiket nem látunk szívesen (távoli rokon, szomszéd, az anyós főnöke, és így tovább).
Keressünk olyan helyszínt, ahol nem kell külön fizetni a terembérletért, és nem gond, ha mi visszük az italokat és a süteményeket (tortából amúgy is rengeteg van, mert minden család vinni szokott, az bőven elég). Szervezzük meg úgy a napi időbeosztást, hogy ebédidő utánra essen a vendégek fogadása, ez azért is jó, mert ha túl korán kezdődnek az események, akkor rengeteg az üresjárat, ez a legnagyobb hiba, amit el lehet követni. Ha a vendégek unatkoznak és elégedetlenek, annak általában az az oka, hogy túl korán kezdődött minden.
Amire tényleg érdemes nagyobb összeget szánni és minőséget választani (persze az ár-érték arányosság figyelembe vételével), az a fotós és a zene. Az emlékeket szépen csak egy igazán jó fotós tudja megörökíteni, nem igaz, hogy majd a rokonok telefonjairól is sok jó képet válogathatunk össze. A zenét többféleképp is lehet biztosítani, nemcsak vonósnégyessel az ebédnél és mulatós zenekarral a vacsoránál. Még az élő zene sem feltétel, nagyon jó megoldás lehet egy dj, és érdekessé tehetjük az estét karaoke-val, a lényeg, hogy szép, tiszta hangon szóljon a felszerelés és akusztikai szempontból jól legyenek elhelyezve a hangfalak. Ehhez már érdemes szakember segítségét kérni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szamburuk útja a házassághoz vezető úton

Az egyik Kenyában élő természeti nép, a szamburuk alig százhúszezren vannak. A nomád, félnomád életvitelű …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük