Kezdőlap » Ünnepek » Milyen a kínai „Lunar New Year”?

Milyen a kínai „Lunar New Year”?

A kínai hagyományőrző szokások között szerepel az óévbúcsúztató ,a szilveszter-újév ünnepe, melyet 15 napon át ünnepelnek hagyományosan, de manapság inkább csak egy hetes.
Kínában ez a nap minden évben változik, mert a Holdnaptárt veszik alapul. Míg mi a Gergely-féle naptárt nézzük, ami a Föld Napkörüli pályamozgását, annak időtartalmát tartja egy évnek, addig Kínában, és sok ázsiai ország, mint Japán, vagy Korea, Vietnám, a holnaptár alapján ünnepli az újévet, ami a Hold Föld körüli keringésére alapul.
Ilyenkor piros lámpákat aggatnak az utcára, a házak, kapuk falaira, dobszó hallatszik mindenfelől, és vidám emberek sokasága járja az utcákat, tereket.
Az ételek is igen fontos szerepet töltenek be a kínai hagyományokban. Ilyenkor együtt esznek, egy asztalnál, és hatalmas lakomát csapnak.
A leginkább szimbolikusnak tartott ételek szilveszter, azaz Lunar napján a:
Gombóc: (amelyet sokféle képen készítenek), az arany,- és ezüstrúd szimbolikája
Hal: ez jelképezi a jólétet, az elegendő ételt az asztalon, de soha nem bontják meg a hal csontozatát, mert az balszerencsét hoz.
Rövidital: a hosszú életet jelképezi.
Van egy szerencsét hozó játék is, amelyet szívesen is játszanak, de főként az újév napján, ez pedig a Mahjong.

Az újévhez számtalan monda, és mese fűzhető, de egyben mind megegyezik, mégpedig abban, hogy egy mitikus szörny támadt az emberekre, akit Nian-nak neveznek, míg egy bölcs öregember azt tanácsolja a megriadt embereknek, hogy úgy űzhetik el a Nian-t, hogy hangos zajokat keltenek, dobolnak, és petárdákat dobálnak rá, és vörösbe vonják be kapuikat, és vörösbe öltözzenek,mert a Nian megretten a vörös színtől.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készüljünk a karácsonyra?

A karácsony szinte minden családban a legnagyobb és legfontosabb ünnep. A karácsonyra sokan már hónapokkal …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük