Kezdőlap » Hobbi » Milyen készségeket fejleszt az írás?

Milyen készségeket fejleszt az írás?

Írni jó dolog. Nem pusztán azért, mert az írás egy nagyszerű önkifejező eszköz, vagy azért, mert segít kielégíteni az alkotás iránti vágyainkat. Ennél sokkal több előnye van, sőt, ezek legtöbbje egész életre szóló kompetenciákat adhat nekünk.
A legfontosabb dolog, amit a rendszeres írás segítségével elsajátíthatunk, az a helyesírásunk javítása. Ehhez azonban szükséges, hogy az írásainkat – legyen szó novellákról, versekről vagy bármilyen más formáról – megosszuk másokkal. Legkönnyebben mások visszajelzései által ismerhetünk rá a saját hibáinkra, javítani pedig csak akkor tudunk rajtuk, ha felismerjük és elfogadjuk őket. Ehhez persze az is szükséges, hogy egy esetleges negatív kritikát ne vegyünk a személyünk elleni sértésnek, próbáljuk meglátni benne a segítő szándékot.
A fogalmazás fejlesztése mellett a szókincsünk is érezhetően bővülni fog, ha komolyan foglalkozni kezdünk az írással. Egy hosszabb mű megírásakor ügyelnünk kell arra, hogy kerüljük a szóismétlést, minél több szinonimát kell használnunk, ezeket pedig fokozatosan alkalmazni fogjuk a mindennapi nyelvhasználatunkban is.
Kevesen tudják, de a fenti előnyök miatt az írással való foglalkozás egy beszédhibás ember számára is nagyszerű fejlesztő lehetőség. Egy például hadarással, dadogással vagy bármilyen egyéb beszédhibával küzdő személy írásban ugyanolyan folyékonyan tud fogalmazni, mint bárki más. Éppen ezért, ha szorgalmasan és kitartóan foglalkozik az írással, fokozatosan a hétköznapi nyelvhasználatban is egyre tisztábban tudja majd kifejezni magát.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mire használjuk a maradék csempetörmeléket?

Egy házfelújításnál, pláne házépítésnél nagyon sok csempetörmelék keletkezik, illetve egész maradék csempék is felgyűlhetnek a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük