Kezdőlap » Kert » Milyen kerítéstípusokat építhetünk?

Milyen kerítéstípusokat építhetünk?

A ház, lakás az ember intim szférájába tartozik, valószínűleg akkor sem örül a szomszéd belátásának – illetve a szomszédba való átlátásnak – ha amúgy kedveli a körülötte élőket. Emiatt senki sem hibáztatható.
Gondoskodni kell tehát arról, hogy a kerítés vonala mentén a belátás megakadályozzuk. Több szempontot is mérlegelni kell ilyenkor, elsősorban a költségeket, a projektre szánt időt, a megoldás tartósságát, a kerítés kívánt magasságát. Figyelembe kell venni az ide vonatkozó jogszabályokat, elsősorban a településrendezési tervet, egyéb építési előírásokat. Ezeket azonban nem kell magunknak végigbogarászni, egyszerűen hívjuk fel az önkormányzat illetékes ügyintézőjét, és kérdezzük meg, milyen típusú kerítést építhetünk.

A legtöbb helyen az a szabály, hogy két méteres magasságig bármilyen típusú kerítésünk lehet, akár átlátás nélküli, épített is, még akkor is, ha ez árnyékot vet a szomszéd telkének egy részére. Ugyanilyen magasságig nyugodtan takarhatjuk a kerítést akár nádszövettel is.

A fás szárú növények, amilyenek bizonyos sövénynövények is, például a puszpáng és a tujasor, azonban hivatalosan csak a kerítéstől legalább két méteres távolságban ültethető. Ebben az esetben a növény végleges magassága nem számít.
A jogszabályok nem fás szárú növényekről azonban nem rendelkeznek, de a viták elkerülése érdekében érdemes erről egyeztetni a szomszéddal, például aláíratni vele egy nyilatkozatot, hogy nem bánja, ha a kerítés közelébe az adott növényt ültetjük. Tipikusan jó választás ekkor például a dísznád, a télálló bambuszfélék, esetleg a kisebb banánfajták.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A növények hőmérséklet igénye.

A hőmérséklet elsősorban a fénnyel együtt hat. A dísznövények hőmérsékletigénye a fényviszonyok változásával együtt módosul. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük