Kezdőlap » Étel » Milyen kenyeret egyek?

Milyen kenyeret egyek?

Gondolatban menjünk el egy nagy hipermarketbe, és látogassuk meg a pékárukat. A legtöbb esetben hatalmas kínálat áll rendelkezésünkre. Ember legyen a talpán, aki ezek közül megkeresi azt, hogy melyik a legegészségesebb a számára. Joggal kérdezheti az olvasó, hogy miért? Vegyünk szemügyre egy kenyeret. Elsőre mi az amit az egyszerű vásárló figyelembe vesz. Megnézi az árát, mert az fontos. Utána azt nézi, hogy mennyire van megsütve, milyen ropogós, világos, vagy sötétebb, magvas, vagy sem. Ami még látható, az a kis kenyér címke, amin az van feltüntetve, hogy meddig őrzi meg a minőségét és hol sütötték. Na hát ettől nem lettünk okosabbak.

Most nézzük meg mi kell a kenyérhez. Először is a liszt, amiből nem mindegy milyet használnak. A kovász, amihez élesztő kell, ami köztudott hogy élesztő gombát tartalmaz, és vannak akik erre érzékenyek. Ehhez még hozzáadhatnak különféle adalékanyagokat, ízfokozót, kiszáradásgátlót. Ezek többsége káros az egészségre.

Ha megkérdeztek egy élelmiszer mérnököt, megtudhatjátok, hogy milyen káros hatásai vannak az adalékoknak. Igaz hozzáteszik, hogy csak hosszú távon, vagy nagy mennyiségben. A kenyér mint olyan, jelentős szerepet játszik az étrendünkben. Ha figyelembe vesszük az átlagéletkort, gondoljunk csak bele, mennyi méreganyagot fogyasztunk el csak a kenyérrel életünk során. Eléggé riasztó mennyiség, nem?
Most joggal kérdezheti az olvasó, hogy akkor ő mit tud ez ellen tenni. Sütne ő magának, de nem ért hozzá, nincs hozzá kenyérsütő gépe, mert nem engedheti meg magának. Ébresztő! Rendes gázsütőben is lehet nagyon egészséges, finom házi kenyeret sütni. Az internet tele van jobbnál jobb receptekkel. Csak utána kell járni, hogy mi az ami egészséges, hol érdemes a hozzávalókat beszerezni és ha minden hozzávaló a rendelkezésünkre áll,

akkor már csak egy kis időt és energiát kell befektetni. Nincs is jobb, mint az igaz friss kenyér illata. És szerintem a lehető legaktuálisabb most elkezdeni, hisz mindjárt itt van augusztus 20.-a, az Új kenyér Ünnepe. Jó kenyérsütést mindenkinek, aki a változás mellett dönt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A virsli mégis finom

Lehet, sokan nem is gondolják, hogy a mindenki által ismert virsli milyen sok fajtája megtalálható …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük