Kezdőlap » Családi élet » Milyen kedvezmények járnak ha a gyermekük tartós beteg?

Milyen kedvezmények járnak ha a gyermekük tartós beteg?

Egy család számára nagy terhet jelent, fizikailag is anyagilag is ha a gyermeke tartós beteg illetve súlyosan fogyatékos. Kevesen vagy csak később tájékozódnak arról, hogy milyen ellátásokra és kedvezményekre jogosultak.Ha tartós a gyermekünk azzal a szülő is hátrányba kerül azáltal, hogy vissza térhessen a munka világába. Ha a gyermekünk valami problémával küzd, azt minél hamarabb igyekezzünk orvossal is felülvizsgáltatni. A családtámogatási osztálynak van egy erre a célra készített nyomtatványa amit a szakorvossal ki töltethet, hogy alátámassza hogy a gyermeknek valóban problémái vannak. A szülő ezáltal már biztosan megkaphatja a kedvezményeket!
A családtámogatási osztálytól, ha a szakorvosi igazolás meg van akkor elsősorban magasabb családi pótlékra jogosult a szülő, amelynek az összege 23.300 forint illetve ha egyedül neveli a szülő akkor 25900 forint gyermekenként ha van más gyermek is a családban aki tartós beteg.
A gyermek 10 éves koráig ha a tartós betegség folyamatos akkor a betöltött életévéig gyermekgondozási segélyben (gyes) részesülhet a szülő. Viszont a szülő a gyes mellett időkorlátozás nélkül azaz akár 8 órát is dolgozhat a gyermek mellett.
Mind e mellett a gyermek részére kiállítanak egy utazási kedvezményre jogosító kártyát, amellyel a gyermek és egy fő 90%-os utazási kedvezményre jogosult.
A társadalom biztosítónál a gyermek után járó közgyógyellátást is folyósítják. Ezen felül ingyen étkeztetés a gyermeket befogadó intézményekben akár óvoda vagy iskola. Súlyosan fogyatékos illetve a tartós gyermekek után ápolási díj igényelhető amelyet az illetékes járási hivatalokban igényelhet a szülő.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan öltöztessük gyermekeinket?

A szülők saját ízlés szerint öltöztetik gyermekeiket. A férfiak inkább a sportosabb ruhákat kedvelik, míg …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük